c S

Predlog zakona o spodbujanju investicij v zadnji fazi

13.11.2017 15:03 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Predlog zakona o spodbujanju investicij, ki med drugim uvaja nov sistemski način spodbujanja naložb, je v zadnji fazi priprav, je danes v DZ pojasnil premier Miro Cerar. Predlog zakona prinaša izenačitev domačih in tujih investitorjev pri dodeljevanju spodbud za naložbe.

Predlog zakona po Cerarjevih besedah odraža potrebe gospodarstva, saj so ga pripravljali v stiku z gospodarstvom. Predlog zakon uvaja nov sistemski način spodbujanja investicij v državi, kar bo prineslo k večji predvidljivosti poslovnega okolja.

"Z novimi spodbudami, aktivnostmi in olajšavami za investicije bo investitorjem končno na voljo primeren nabor različnih investicijskih spodbud, ki je primerljiv s konkurenčnimi državami," je predsednik vlade odgovoril na vprašanje poslanke SMC Andreje Potočnik o načrtih vlade na sistemski ravni za spodbujanje domačih in tujih investitorjev.

Ključna novost predloga zakona je izenačitev domačih in tujih investitorjev pri dodeljevanju spodbud za investicije, doslej se namreč domači niso mogli potegovati za podpore.

Za strateške naložbe je predvideno projektno vodenje, zakon pa določa tudi nove aktivnosti spodbujanja investicij in internacionalizacije, denimo opredelitev območij, namenjenih strateškim investicijam v prostorskih strateških aktih, spodbujanje izvajanja ukrepov zemljiške politike za namen spodbujanja investicij, je naštel premier.

Vsi ukrepi, ki jih prinaša predlog zakona, so skladni s pravili državnih pomoči, kot jih določa evropska zakonodaja, in bodo bistveno izboljšali poslovno in podporno okolje, v Slovenijo privabili nove tuje investicije, že prisotna podjetja pa zadržali in spodbudili k nadaljnji širiti poslovanja, je dejal Cerar, ki verjame, da bo DZ omenjeni predlog zakona tudi potrdil.

Predsednik vlade je ob tem poudaril, da naložbe prinašajo nova delovna mesta in imajo multiplikativen učinek. Ti se zdaj kažejo pri gradnji Yaskawine tovarne v Kočevju in Magninega obrata v občini Hoče-Slivnica, kjer sodelujejo slovenska podjetja.

Omenjeni naložbi je omenila tudi Potočnikova. V obeh primerih gre po njeni oceni za tuji investiciji, ki pa nista posledica le boljšega gospodarskega stanja v svetu, ampak sta predvsem posledica trdega dela te vlade.

Naložbi prinašata tudi nova delovna mesta. Pri Yaskawi se pričakuje vsaj 200 novih visoko strokovnih delovnih mest, center za raziskave in razvoj, ki ga bodo odprli, pa bo sodeloval tudi s slovenskimi podjetji in inštituti. Magna Steyr, največja tuja neposredna investicija v zgodovini Slovenije, pa bo v Slovenijo pripeljala najmanj 1000 delovnih mest, je še poudarila poslanka.