c S

Izteka se javna razprava o noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

11.09.2017 13:43 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Danes se izteka javna razprava o noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim odpravlja nekatere varčevalne ukrepe, uvaja nov način izrabe očetovskega dopusta ter uvaja izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja.

Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so do petka prejeli eno pripombo, ki jo morajo še preučiti. Sicer pa so, kot so zapisali, glede na predlagane spremembe pričakovali nizko število pripomb.

V predlagani noveli namreč odpravljajo nekatere začasne varčevalne ukrepe na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov, ki so bili uvedeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Varčevalni ukrepi tako ne bodo več veljali pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka in pri dodatku za veliko družino.

Novela uvaja tudi izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ki ga bo mogoče porabiti za otroško opremo, potrebščine za otroke, otroško hrano ... Kot je zapisano v predlogu, je pomoč ob rojstvu otroka univerzalna pravica, namenjena staršem vseh novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine.

V noveli zakona se med drugim uvaja tudi nov način izrabe očetovskega dopusta. Očetje bodo lahko po novem izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, pri čemer morajo najmanj 15 dni izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najpozneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu oziroma starševskega dodatka, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Poleg tega uvajajo 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve.

Prav tako predlog določa starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let. S takšnim ukrepom naj bi spodbudili starše k vključitvi otrok, starejših od štirih let, v vrtec.

Novela uvaja tudi bolj natančen starostni pogoj za otroke pri pravici do dodatka za veliko družino in dodatka za nego otroka.

Poleg navedenega bo sistemsko uredila pomoč pri nakupu vinjete za velike družine. Trenutno je sicer v veljavi začasna rešitev, na podlagi katere upravičencem - velikim družinam in invalidom - pomoč pri nakupu letne vinjete zagotavlja družba Dars.

Predvideno je, da bi spremembe stopile v veljavo s 1. januarjem prihodnje leto.