c S

Španija za poseben proračun območja z evrom

08.08.2017 08:10 Madrid, 08. avgusta (STA) - Španija se bo na srečanju s Francijo, Nemčijo in Italijo 28. avgusta v Parizu zavzela za ustanovitev proračuna in finančnega ministra območja z evrom, je v ponedeljek napovedal španski premier Mariano Rajoy. Meni, da bi to omogočilo izenačevanje življenjskega standarda v evropskih državah.

"Nadaljevali bomo s prizadevanji za poglobitev gospodarske in monetarne unije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po srečanju s kraljem Felipejem na Mallorci dejal Rajoy.

"Španija podpira evropskega finančnega ministra in evropski proračun, ki bo postopoma približal življenjski standard in bogastvo vseh evropskih držav," je pred srečanjem v Parizu, ki ga bo gostil francoski predsednik Emmanuel Macron, dejal španski premier.

Dodal je, da bo Španija stavila na obveznice evroobmočja, ki bi jih izdajalo evropsko finančno ministrstvo, kar da bi izboljšalo kredibilnost trga območja z evrom.

Španski minister za gospodarstvo Luis de Guindos je junija pozval h koreniti reformi območja z evrom, ki bi med drugim vključevala ustanovitev Evropskega finančnega sklada. To bi omogočilo upravljanje z delom proračuna držav članic, je poročala AFP.