c S

O napovedanih davčnih spremembah najprej javna razprava

10.07.2017 17:11 Ljubljana, 10. julija (STA) - Ministrstvo za finance je konec junija pripravilo predlog nabora ukrepov na davčnem področju, med njimi predlog spremembe obdavčevanja v sistemu normiranih odhodkov. Ali so gospodarstveniki naklonjeni takšnim spremembam, bo pokazala javna razprava, je danes v DZ dejal premier Miro Cerar.

Že takoj po predstavitvi predlogov sprememb na različnih davčnih področjih so nasprotovanje spremembam v sistemu pavšalne obdavčitve izrazili v NSi. Te bi po njihovem pomenile korak nazaj, saj je trenutna ureditev učinkovita. Po njihovem mnenju se bi z njo znova povečalo delo na črno, hkrati pa bi sistem postal bolj zapleten.

Tako je danes Matej Tonin (NSi) premiera vprašal, ali se mu zdijo spremembe, ki so se na tem področju na predlog NSi in takratne parlamentarne stranke SLS uveljavile spomladi 2014, res smiselne. "Šlo je za debirokratizacijo in poenostavitev računovodskih postopkov, sistem je enostaven in pregleden," je ocenil.

A Cerar mu je delal, da je ministrstvo za finance spremembe na področju pavšalne obdavčitve pripravilo zato, ker je ugotovilo, da je prihajalo do zlorab in ker želi, da je obdavčitev bolj pravična. Po njihovem predlogu bi višino normiranih odhodkov znižali z 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

"Po tem predlogu bi bilo 77 odstotkov sedanjih t.i. normirancev obremenjenih manj kot sedaj," je zatrdil premier, in sicer le ob upoštevanju splošna dohodninska olajšava, torej brez upoštevanja dodatnih olajšav, na primer za vzdrževane družinske člane.

Ali gre predlog v pravo smer, bo po njegovih besedah pokazala javna razprava, ki se bo po njegovih besedah začela še ta mesec. V njej bodo imeli zainteresirani deležniki možnost, da se opredelijo, je dejal. A v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije mu že nasprotujejo, češ da bodo z njim številni samostojni podjetniki na slabšem.