c S

Gospodarska klima junija višja

23.06.2017 11:27 Ljubljana, 23. junija (STA) - Gospodarska klima je bila junija na mesečni in na letni ravni višja. Kazalnik je na mesečni ravni zrasel za 2,8, na letni ravni pa za 7,9 odstotne točke. Tudi vrednost kazalnika zaupanja je bila junija v trgovini na drobno, gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih višja, v storitvenih dejavnostih pa nižja kot maja.

Kazalnik gospodarske klime je bil junija pri 12,3 odstotne točke in s tem za 2,8 odstotne točke višji kot maja (9,6 odstotne točke) in za 14,8 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja, so sporočili s statističnega urada.

Na rast tega kazalnika sta na mesečni ravni najbolj vplivala kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 1,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za eno odstotno točko).

Pozitivno sta na mesečno vrednost tega kazalnika vplivala tudi kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,5 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke). Negativen vpliv pa je imel kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke).

Vseh pet kazalnikov, ki ga sestavljajo, je pozitivno vplivalo na rast kazalnika na letni ravni. Najvišjo raven je beležil kazalnik zaupanja potrošnikov (za 2,6 odstotne točke), sledila pa sta kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,7 odstotne točke) ter kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke).

Pozitivno sta na letno rast vplivala tudi kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 1,4 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,7 odstotne točke).

Surs je objavil tudi podatke o poslovnih tendencah. Po tej raziskavi se je kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih junija na mesečni ravni dvignil za tri odstotne točke, na letni pa za štiri. Vrednost je bila tudi 10 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Na rast kazalnika zaupanja v tem delu gospodarstva je junija najbolj vplival kazalnik skupna naročila; njegova vrednost se je zvišala za devet odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila junija za 21 odstotnih točk višja kot maja in za 15 odstotnih točk višja kot junija lani, hkrati pa za 22 odstotnih točk nad dolgoletnim povprečjem. Na zvišanje kazalnika zaupanja v juniju je najbolj vplival kazalnik obseg zalog, sledil je kazalnik prodaja.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila junija za pet odstotnih točk višja kot maja in za 27 odstotnih točk višja kot junija lani, ob tem pa za pa za 32 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Tukaj je optimizem najbolj povečeval kazalnik skupna naročila.

V storitvenih dejavnostih pa je bila vrednost kazalnika zaupanja junija za eno odstotno točko nižja kot maja in za pet odstotnih točk višja kot junija 2016 ter za 14 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma zvišale; znižala sta se dva, kazalnik poslovni položaj in kazalnik povpraševanje, vendar prav ta dva vplivata na vrednost kazalnika zaupanja v teh dejavnostih.