c S
Povprečna mesečna bruto plača za april nižja od marčne 15.06.2017 11:08 Ljubljana, 15. junija (STA) - Povprečna mesečna bruto plača za april je znašala 1591,01 evra in bila tako nižja od plače za marec - nominalno za dva odstotka, realno pa za 2,3 odstotka. Nižja je bila tudi povprečna neto plača. Znižanje povprečne mesečne plače je bilo najopaznejše v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

Povprečna mesečna neto plača za april je znašala 1038,05 evra, od plače za marec je bila nominalno nižja za 1,7 odstotka, realno pa za dva odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Povprečna mesečna neto plača za april je bila v zasebnem sektorju za tri odstotke nižja od plače za marec, v javnem sektorju pa je bila nekoliko višja, in sicer za 0,6 odstotka.

Povprečna mesečna neto plača za april je bila od plače za marec nižja v večini dejavnosti. Znižanje je bilo najopaznejše v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (za 6,7 odstotka). Povprečno najvišja plača za april je bila izplačana v finančnih in zavarovalniških dejavnostih - v bruto znesku je znašala 2381,39 evra, v neto znesku pa 1473,97 evra.

Tudi po statističnih regijah se je neto plača večinoma znižala. Izjema je bila obalno-kraška statistična regija, kjer je bila za 0,7 odstotka višja.

Najvišjo povprečno mesečno bruto plačo za april so imeli v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je znašala 1760,82 evra, kar je 10,7 odstotka več od slovenskega povprečja.