c S

Avstrija prevoznikom odvzela nekaj birokratskega dela

05.06.2017 08:33 Ljubljana, 04. junija (STA) - Potem ko je Avstrija v začetku leta z zaostritvijo delovne zakonodaje povzročila precej razburjenja tudi med slovenskimi podjetji, ki opravljajo prevoze v severni sosedi, je zdaj ta pravila nekoliko omilila. S 1. junijem se je pomembno poenostavilo predvsem čezmejno opravljanje transportnih storitev v sosednji državi.

Nova ureditev določa, da bodo prijave čezmejnih napotitev mobilnih delavcev v Avstriji le še "pavšalne", in sicer za šest mesecev, s tem pa neodvisne od konkretne posamezne napotitve.

Prijava se opravi tako, da delodajalec navede napotene delavce, ki bodo v tem obdobju delali v Avstriji, ter številke registrskih tablic vozil. Tako ni treba več navajati tudi podatkov o naročnikih, krajih natovarjanja/raztovarjanja ipd.

Voznik mora imeti ob vstopu v Avstrijo v vozilu kopijo prijave napotitve, obrazec o socialnem zavarovanju, pogodbo o zaposlitvi ter evidenco delovnega časa. Preostalo dokumentacijo, kot denimo potrdila o izplačilu plače, ki so bila eden od glavnih očitkov slovenskih podjetij novi avstrijski zakonodaji, pa se po novem lahko na zahtevo nadzornih organov posreduje v 14 dneh.

Na gospodarskem ministrstvu v Ljubljani ocenjujejo, da gre za pomemben prispevek v skupnih prizadevanjih za poenostavitev čezmejnega poslovanja v Avstriji.

Doslej je z novim letom spremenjena delovna zakonodaja od prevoznikov zahtevala, da pri avstrijskem ministrstvu za socialne zadeve prijavijo vsak posamezen čezmejni prevoz potnikov ali blaga in vsako vožnjo tujega prevoznika med posameznimi kraji v Avstriji, voznik pa je moral imeti pri sebi v kabini vrsto dokumentov. Za prevoznike, ki so državno mejo prečkali večkrat dnevno, je to pomenilo veliko obremenitev.