c S

Kopač Mrakova napoveduje iskanje kompromisa tudi glede delovne zakonodaje

16.05.2017 08:26 Ljubljana, 15. maja (STA) - Koalicija danes še ni uskladila predloga reorganizacije centrov za socialno delo in predlogov glede delovne zakonodaje. Nadaljevali bodo v sredo, bodo pa po besedah ministrice Anje Kopač Mrak nekatere predloge poskušali dati na vlado ta ali prihodnji teden. Napovedala je tudi iskanje kompromisa s socialnimi partnerji o zakonu o delovnih razmerjih.

Predlog o reorganizaciji centrov za socialno delo in zakone s področja trga dela bodo partnerji poskušali zapreti v prihodnjih dneh. V tednu ali dveh bodo po ocenah Kopač Mrakove verjetno dokončno sprejete odločitve.

"Ni bila danes sprejeta odločitev, da gredo predlogi na vlado, ampak bomo poskušali vse narediti za to, da bi šli morda že ta ali prihodnji četrtek," je napovedala Kopač Mrakova v izjavi novinarjem ob odhodu s koalicijskega srečanja in dodala, da konstruktivno iščejo možne kompromise.

Povedala je, da je zakon o inšpekciji trga dela pretežno usklajen, tudi zakon o urejanju trga dela je po njenih ocenah zelo pomemben, predvsem zato, ker je bistvo aktivacija brezposelnih oseb. Te predloge bodo poslali v koalicijsko usklajevanje, glede zakona o delovnih razmerjih pa bodo še poskušali iskati možnost soglasja, je napovedala ministrica.

Spomnila je, da imajo na mizi tudi zakon o minimalni plači. "To sta temeljna zakona, pri katerih praviloma vedno iščemo soglasje med socialnimi partnerji. Tu bo treba ugotoviti, ali bomo skupaj zmožni doseči še kakšen kompromis," je pojasnila.

Doslej je ministrica vztrajala, da zakona o delovnih razmerjih, ki bi predvidel nove razloge odpuščanja, ne bo predlagala, ker bi s tem šla v konflikt s sindikati. A je premier Miro Cerar jasno povedal, da od nje pričakuje predlog, ki bo predvidel uravnotežene rešitve, tako v korist delodajalcev kot v korist delojemalcev.

Danes je Kopač Mrakova napovedala iskanje kompromisa, a zagotovila, da v DZ ne bodo poslali neusklajenega predloga. Ob tem je spomnila, da je v zakonu o urejanju trga dela predlog drugačne rešitve sporazumne prekinitve delovnega razmerja. Verjame, da bodo rešitev podprli tako delodajalci kot sindikati, saj gre za možnost, da se ob sporazumni prekinitvi delovnega razmerja zagotovi denarno nadomestilo v omejenem trajanju. To po pomeni večjo socialno varnost, je ocenila in dodala, da je to prava smer, če se želi fleksibilnost in na drugi strani varnost.

Partnerji se dolgo usklajujejo tudi glede reorganizacije centrov za socialno delo. Kopač Mrakova jim je poslala kriterije za predlagano reorganizacijo, ki so jih zahtevali v SMC in DeSUS, v sredo pa se bodo o tem tudi pogovarjali. Svoje mnenje bo ministrstvu za delo poslalo tudi ministrstvo za javno upravo, je danes po besedah Kopač Mrakove ponovil minister Boris Koprivnikar.