c S

Sindikat Glosa ministrstvo poziva k umiku predloga sprememb uredbe o samozaposlenih

29.11.2016 10:19 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa) in njegova Sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja (Suki) ministrstvo za kulturo pozivata k umiku predloga sprememb uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ta dokument je bil do ponedeljka v javni obravnavi.

V sindikatu so zgroženi, ker je ministrstvo izkoristilo slabo premišljeno zakonsko obvezo iz zadnje novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Zujik) za "prekomeren, neutemeljen in škodljiv poseg v pravice samozaposlenih".

Kot so zapisali, ni razvidno, na čigavo pobudo s prenovo uredbe o samozaposlenih zaostruje pogoje oziroma kriterije za to, da samozaposleni v kulturi pridobijo pravico do plačila prispevkov za socialno varnost. Jasno pa je, kdo bo trpel posledice tega računovodskega posega. Ob tem opozarjajo, da ustvarjalno delo ne prenaša hladnega in grobega kvantificiranja.

Retrogradni ukrepi, ki vejejo iz predloga pretiranih sprememb, po njihovem prepričanju nakazujejo tudi zanikanje tehnološkega in civilizacijskega napredka, ki ga sicer zagovarjajo nekateri na oblasti, zlasti v zvezi s prenovo družbenih modelov in struktur pod vplivom tehnoloških izboljšav in zagotavljanjem dostojnega dela za vse kot posledice nesprejemljivih družbenoekonomskih regresij.

Prepričani so, da "pritlehni in oportunistični poseg v uredbo", ki na številnih mestih kaže nespoštovanje dela in prispevka samozaposlenih delavk in delavcev ter nepoznavanje narave in zahtev umetniškega dela in siceršnjih trendov na tem področju, ni vreden resne obravnave. Zato verjamejo, da ga bo ministrstvo za kulturo umaknilo.

Nasprotovanje spremembam uredbe o samozaposlenih je že izrazilo tudi Društvo Asociacija. V pismu, ki ga je v okviru javne razprave naslovilo na ministrstvo, je zahtevalo, da ministrstvo umakne spremembe, ki se nanašajo na poklice samozaposlenih ter odpre nov krog razprav na to temo.