c S

Pravosodni ministri EU naklonjeni pregonu hujših goljufij na področju DDV

17.10.2016 08:05 Luxembourg, 14. oktobra (STA) - Pravosodni ministri EU so naklonjeni zamisli, da bi evropsko javno tožilstvo v prihodnje preiskovalo hujše finančne goljufije na področju davka na dodano vrednost, ki so povezane s poslovanjem v več državah članicah. Na zasedanju v Luxembourgu so se danes izrekli tudi za to, da se v okviru pregona omenjenih goljufij določi visok prag skupne škode.

Ministri so obravnavali predlog direktive o boju proti goljufijam, ki škodijo finančnim interesom EU, z uporabo kazenskega prava. V tej luči je potekala tudi razprava o tem, ali naj se v področje uporabe te direktive vključijo goljufije na področju davka na dodano vrednost (DDV).

Večina držav članic je izrekla podporo pregonu hujših goljufij na področju DDV, ki so povezane s poslovanjem v več članicah. Podprli so tudi predlog, da se hujše goljufije, na primer t. i. davčne vrtiljake, obravnava čezmejno, in pa, da naj se določi visok prag skupne škode, na primer pri desetih milijonih evrov, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Večina članic podpira pregon hujših čezmejnih goljufij na področju DDV na ravni EU na podlagi omenjene direktive. Rezultat današnjih pogovorov bo podlaga za nadaljnje delo na tehničnih podrobnostih, je po zasedanju povedala slovaška pravosodna ministrica Lucia Žitnanska.

Omenjena direktiva bo določala tudi pristojnosti prihodnjega evropskega javnega tožilstva v okviru predlagane uredbe, kar je bila sicer tudi tema današnjega zasedanja, ki se ga je udeležil pravosodni minister Goran Klemenčič.

Oba zakonodajna akta sta tesno povezana, saj je njun cilj izboljšati učinkovitost boja proti goljufijam, povezanih s sredstvi proračuna EU, kot tudi pregon in sankcioniranje teh kaznivih dejanj. Slovaško predsedstvo EU si prizadeva oživiti pogovore v okviru trialoga z Evropskim parlamentom, da bi dosegli končni dogovor do decembra.

Ministri so razpravljali o glavnih odprtih vprašanjih glede vzpostavitve evropskega tožilstva. Pri tem so dosegli začasni dogovor o vrsti določil, povezanih s pravili sodnega nadzora, sodelovanjem s tretjimi državami in nesodelujočimi državami članicami kot tudi glede sodelovanja z Uradom za evropsko pravosodno sodelovanje (Eurojust).

O tem, ali naj se v okvir pristojnosti evropskega tožilstva vključijo tudi goljufije na področju DDV, so v torek razpravljali tudi že finančni ministri EU. Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman so bile države pretežno nenaklonjene splošni umestitvi področja DDV v pristojnost evropskega tožilstva. Obenem pa so ocenile, da bi bila ta pristojnost smiselna v primeru velikih izgub in čezmejnih goljufij.

Minister Klemenčič se je ob robu zasedanja srečal tudi z evropsko komisarko za pravosodje Vero Jourovo. O čem sta govorila, s pravosodnega ministrstva niso sporočili.