c S

Veljati začenja zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka

10.10.2016 07:56 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Z današnjim dnem začenja veljati zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki so mu poslanci zeleno luč prižgali julija letos. Glavna novost, ki jo prinaša zakon, je, da se bo za določanje katastrskega dohodka namesto nejasnega sistema kalkulacij uporabljalo ekonomski račun za kmetijsko gospodarstvo, za kar bo podatke zagotavljal statistični urad.

Iz prihodkov kmetijske dejavnosti, kot jih izkazujejo ekonomski računi, bodo po novem izvzeti prihodki dejavnosti, za katere se dohodki praviloma ugotavljajo na podlagi knjigovodstva. Izvzeti so tudi prihodki od predelave krme in usklajeni prihodki od pridelave sadja v intenzivnih sadovnjakih z realno strukturo pridelave.

V sistem pavšalnega ocenjevanja dohodka se je vključila še pridelava posebnih intenzivnih kultur, kot so intenzivne vrtnine, jagode in druge trajnice na njivah, za katere se je doslej moral dohodek ugotavljati na podlagi vodenja knjig.

Med drugim so v zakonu urejeni tudi količniki za povišanje katastrskega dohodka za proizvodnjo oljčnega olja, vina in posebnih intenzivnih kultur. Priznani stroški za gozd in čebelje panje so določeni pri višini 80 odstotkov prihodkov. Zakon ureja tudi triletno prehodno obdobje postopnega prehoda na nove zneske katastrskega dohodka.

Jasneje je urejena tudi definicija posebnih kultur, dodatno so usklajeni deleži pridelave sadja, ki se upoštevajo za izračun katastrskega dohodka v intenzivnih sadovnjakih, prav tako je urejen poseben sistem za gozdna zemljišča, ki kot kriterij razporejanja dohodka upošteva tako rastiščni koeficient kot boniteto.

Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka so želeli sicer izpodbijati v Sindikatu delavcev migrantov, kjer so julija vložili vrsto pobud za začetek postopka za razpis referenduma, tudi za zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka.

Predsednik DZ Milan Brglez je določil rok za zbiranje podpisov, a so jih delavci migranti od potrebnih 40.000 zbrali le 443. Rok za zbiranje podpisov je sicer začel teči 1. septembra, iztekel pa se je v sredo.