c S

Državni svet z vetom nad zvišanje obdavčitve podjetij

04.10.2016 08:33 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvideva zvišanje stopnje davka s 17 na 19 odstotkov s 1. januarjem 2017. Dodatno obremenjevanje gospodarstva ni ne pravično in ne razvojno, so soglašali državni svetniki. DZ bo moral zdaj o noveli zakona ponovno odločati.

Izglasovanje odložilnega veta je predlagala interesna skupina delodajalcev v državnem svetu, kjer menijo, da ni prav nobenih razlogov za povečanje davka. Namesto tega je treba čim prej izvesti nujno potrebne strukturne spremembe, je dejal državni svetnik Stojan Binder.

S tem je soglašala večina navzočih na seji. Za odložilni veto je glasovalo 22 državnih svetnikov, osem jih je bilo proti.

Zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki je predlagala vlada v okviru paketa davčnega prestrukturiranja, katerega cilj je znižanje stroškov dela, predvsem visoko strokovno izobraženih, ki največ prispevajo k ustvarjanju dodane vrednosti v podjetjih.

DZ je v torek sprejel paket davčnih zakonov, ki vsebuje spremembo lestvice za odmero dohodnine, tako da bo bolj ugodna za zavezance s prihodki nad 1,64-kratnikom povprečne plače, ter ugodnejšo davčno obravnavo nagrad za poslovno uspešnost. S tem bo prišlo do izpada proračunskih prihodkov za 106 milijonov evrov, kar se bo deloma, v višini 60 milijonov evrov, nadomestilo z zvišanjem obdavčitve podjetij.

Binder je menil, da bi morala država vir za pokritje izpada prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini najti kje drugje. "Država bi se morala potruditi in najti varianto, da bi nekajkrat po 60 milijonov pobrala od tistih, ki imajo veliko masla na vesti," je dejal.

Državni svetnik Alojz Kovšca je predstavnike vlade opozoril, da je bilo ob nastopu mandata veliko slišati o razbremenitvi gospodarstva in oživitvi gospodarskih tokov. A namesto razbremenitev se gospodarstvu nalaga nove obremenitve, je ugotovil in dodal: "Ni pošteno, komu se obeša dodatna bremena in komu dopušča, da splava mimo."

Po drugi strani je državni svetnik Dušan Semolič menil, da je zvišanje stopnje davka še prenizko, za veto prav tako ni glasoval državni svetnik Branimir Štrukelj. "Efektivna stopnja davka je ena najnižjih v EU in zaradi tega se svet ne bo podrl," je dejal.

Da ostaja efektivna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji na razmeroma nizki ravni, je povedala tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki je tudi spomnila, da se z novelo zakona višina olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj ne spreminja. Ob tem je obljubila, da bo vlada nadaljevala z iskanjem rešitev za povečanje konkurenčnosti poslovnega okolja.

Predstavniki delodajalcev v državnem svetu so predlagali izglasovanje odložilnega veta tudi na novelo zakona o dohodnini, saj po njihovi oceni razlogov za tako skromne spremembe ni. "Spremembe so odločno premalo ambiciozne in ne dajejo pravega signala gospodarstvu, da bi še odločneje delalo," je menil državni svetnik Igor Antauer. Vendar ta predlog ni bil deležen zadostne podpore navzočih na seji.

DZ bo moral zdaj o noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ponovno odločati, pri čemer bo potreboval podporo več kot polovice vseh poslancev, torej najmanj 46.