c S

SID banka pridobila 50 milijonov evrov za financiranje občin

18.07.2016 12:20 Luxembourg, 18. julija (STA) - Predsednik SID banke Sibil Svilan in podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Laszlo Baranyay sta danes podpisala pogodbo o zadolžitvi SID banke za 50 milijonov evrov. Sredstva bo ta namenila financiranju občinskih projektov s področja infrastrukture, energetske učinkovitosti in okolja, so sporočili iz SID banke.

SID bo tako v poletnih mesecih zagnala nov razvojno-spodbujevalni program financiranja občin. Program bo izvajala tako neposredno kot posredno, to je skupaj s poslovnimi bankami. Ročnost kreditov po tem programu bo do 20 let, vrednost posameznega financiranega projekta pa do 20 milijonov evrov.

Kot so spomnili, so podoben program financiranja infrastrukturnih projektov občin, za katerega so sredstva pridobili z zadolžitvijo pri EIB in Razvojni banki Sveta Evrope, izvajali že med letoma 2009 in 2015, ko so financirali 52 projektov v skupni vrednosti 43 milijonov evrov.

"Nova zadolžitev pri EIB pomeni nadaljevanje dobrih odnosov. Sodelovati smo začeli leta 2009 in odtlej pri njej najeli 1,108 milijarde evrov posojil, kar je približno 30 odstotkov vseh s strani EIB odobrenih posojil Sloveniji," je dejal Svilan.

Vsa ta sredstva je SID banka namenila financiranju rasti in razvoja malih in srednje velikih podjetij, razvojnih projektov avtomobilske industrije, energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije, raziskav, razvoja in inovacij ter financiranju infrastrukture.