c S

Furs danes vrača dohodnino zavezancem iz prvega svežnja

01.06.2016 10:23 Ljubljana, 01. junija (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo danes tistim zavezancem iz prvega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine, preplačani znesek vrnila na bančne račune. Skupni znesek vračil znaša 61,1 milijona evrov.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2015 je finančna uprava izdala konec marca, in sicer 930.430 zavezancem. Od teh je za nekaj manj kot 30 odstotkov izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjeno. Povprečni znesek vračila je 223 evrov.

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za 25,6 odstotka zavezancev iz prvega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do četrtka, in sicer v skupnem znesku 40,1 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih 45 odstotkov izračunov je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine.

Medtem je finančna uprava konec prejšnjega tedna na pošto odpremila tudi že drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lani.

Ne bodo pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.