c S

Predlogi za uravnoteženost med fleksibilnostjo in varnostjo dela

05.04.2016 13:27 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Predlogi ukrepov za ureditev prekarnega dela, ki jih je v soboto sprejela konferenca SD, gredo v smeri večje uravnoteženosti med fleksibilnostjo in varnostjo dela. Pri tem pa je ključno preprečevanje zlorab prekarnih oblik dela, ne pa pregon atipičnih oblik dela, je na današnji novinarski konferenci SD dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

"V SD verjamemo, da je treba ljudem vrniti osrednje mesto, predvsem tako, da dostojno zaslužijo s poštenim delom na podlagi svojega znanja in talentov," je poudarila ministrica. Še vedno namreč prihaja do zlorab prekarnega dela, pri njihovem preprečevanju pa ne gre le za vprašanje inšpekcije dela, temveč tudi sodnega sistema in pregona kaznivih dejanj.

Nove oblike dela, pri katerih ni mogoče reči, da gre za pogodbo o zaposlitvi, po ocenah Kopač Mrakove predstavljajo vedno večje izzive. Poudarila je, da v SD ne želijo preganjati samostojnih podjetnikov in drugih atipičnih oblik dela, vendar pa je to področje treba urediti, da bodo ljudje lahko dostojno živeli od svojega dela.

Korak naprej je bil po njenem mnenju storjen že s plačevanjem prispevkov študentov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. "Lani se je iz tega naslova v pokojninsko blagajno steklo 58 milijonov evrov," je pojasnila ministrica.

Sedaj pa je v družbi potreben predvsem socialni dialog, večje informiranje delavcev, učinkovitejši nadzor, bolj določeni ukrepi aktivne politike zaposlovanja in odprava razlogov za zlorabo fleksibilnosti delovnih razmerij.

Pri tem je, kot je dejala, pomembno tudi vprašanje stroškov dela. "Plače bo treba razbremeniti in se preseliti na druge vire, ker sistemov socialne varnosti na ta način ne bomo mogli financirati," je dodala. Ne želi si, da bi to počeli na škodo delavcev, vendar pa se bo treba vprašati, kaj je v interesu vseh zaposlenih, da bodo vsi imeli ekonomsko, socialno in pravno varnost.

Pri reševanju problematike bo pomembno sodelovanje s socialnimi partnerji, saj ministrica poudarja, da bodo vse spremembe, tako kot doslej, dogovorjene z njimi. Pereče bo predvsem vprašanje fleksibilnosti, vendar verjame, da bodo rešitve na koncu koristile vsem zaposlenim.

Toga delovna zakonodaja z velikim številom pogodbenih tipov sicer omogoča izjemno fleksibilnost dela, vendar pa vodi tudi v izogibanje zaposlovanju in pritiske na delavce. V SD so zato prepričani, da gredo rešitve lahko samo v smeri širjenje pojma delovnega razmerja ali pa v uvedbo dodatnih odpovednih razlogov, vendar z varovalkami, ki bodo preprečile nove zlorabe.

"Tudi v Sloveniji nove oblike dela zaposlene ločujejo v dve skupini. Na prvo, ki jih ščiti delavska zakonodaja, in druge, ki imajo manj zaščite, zato težje načrtujejo svoje življenje," pa je ocenil predsednik SD Dejan Židan. S predlogom so se lotili tudi te težave, Židan pa verjame, da bodo v prihodnjih mesecih dobili dovolj soglasja, da se ti sprejmejo.

Kot je dejal Židan, stranka nadaljuje z napori, da državo naredi bolj prijazno državljanom. V SD so sprejeli program za davčno razbremenitev srednjega razreda, po Židanovih besedah pa imajo pri "neke vrste širšo podporo predlogom, tako pri sindikatih kot pri gospodarstvenikih".

Razprava znotraj koalicije o njihovih predlogih še poteka, iz izjav finančnega ministra Dušana Mramorja je, kot je ocenil Židan, razvidno, da razmišlja podobno, rezervo pa vidijo predvsem na področju davka na dobiček.