c S
ECB ohranila ključno obrestno mero pri 0,05 odstotka 23.10.2015 07:58 Valletta, 22. oktobra (STA) - Evropska centralna banka (ECB) je na današnjem zasedanju na Malti v skladu s pričakovanji ohranila ključno obrestno mero za območje evra na rekordno nizki ravni 0,05 odstotka. Nespremenjen ostaja tudi stimulativni program, je pa predsednik ECB Mario Draghi na novinarski konferenci napovedal pregled monetarne politike na decembrskem zasedanju.

Po današnjem zasedanju sveta ECB nespremenjeni ostajata tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti, ki jo je svet ECB septembra lani znižal na minus 0,20 odstotka, in obrestna mera za mejno posojanje, ki je pri 0,30 odstotka. Prav tako banka ni spreminjala podpornih ukrepov za oživitev inflacije in gospodarstva.

ECB je marca letos zagnala stimulativni program, v okviru katerega naj bi do septembra 2016 odkupila za več kot tisoč milijard evrov evrskih obveznic; mesečno jih odkupuje za okoli 60 milijard evrov. Zaenkrat omenjeni mehanizem ne daje želenih učinkov na realno gospodarstvo in ni uspel spodbuditi inflacije - v območju z evrom so se cene življenjskih potrebščin septembra na letni ravni znižale za 0,1 odstotka.

Tokrat se banka za spremembe programa še ni odločila, do sprememb pa bi lahko prišlo na naslednjem srečanju v začetku decembra. "Stopnjo monetarnega prilagajanja bomo morali znova preveriti na decembrskem zasedanju," je dejal Draghi.

Med drugim je predsednik ECB dejal, da bi lahko program odkupovanja obveznic podaljšali, če bi bilo to potrebno. "Ti nakupi naj bi trajali do konca septembra 2016 ali dlje, če bo potrebno, v vsakem primeru pa dokler ne bomo videli trajne prilagoditve stopnje inflacije, ki bo v skladu z našim ciljem doseganja inflacije pod, a blizu dveh odstotkov na srednji rok," je povedal.

Člani sveta ECB so danes razpravljali tudi o možnosti dodatnega znižanja obrestnih mer, natančneje obrestne mere za deponiranje presežne likvidnosti, je potrdil. "Preučevali smo možnosti uporabe vseh instrumentov, razprava je bila odprta," je pojasnil.

Dodatno skrb po besedah Draghija zbujajo ohlajanje rasti hitro rastočih gospodarstev ter nizke cene surovin, kar oboje predstavlja negativno tveganje za rast in inflacijo. Rast cen naj bi še nekaj časa ostala zelo nizka.

Draghi se je sicer znova obrnil tudi na voditelje držav in poudaril, da ECB ne more biti edina, ki se bori. "Da bi dosegli vse koristi ukrepov monetarne politike, morajo odločilno vplivati druga politična področja," je poudaril, a dodal, da mora vse ostati v skladu s postavljenimi fiskalnimi okviri.

Predsednik ECB je spomnil, da so države v preteklosti že sprejele številne reforme, a zaradi trenutnega stanja še ne moremo biti zadovoljni. Strukturne reforme bi spremenile ciklično okrevanje v strukturnega. "Ukrepi monetarne politike so učinkoviti, a reforme bi podaljšale njihove učinke," je dejal.

Tečaj evra se je po današnjem zasedanju močno znižal. Okoli 15.30 je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1173 dolarja, kar je 1,65 centa manj kot v sredo. ECB je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1313 dolarja.