c S

Vrednost izvoza v osmih mesecih višja za 5,3 odstotka

09.10.2015 11:31 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - V prvih osmih mesecih leta sta se po podatkih statističnega urada na letni ravni okrepila tako izvoz kot tudi uvoz. Izvoz se je med januarjem in avgustom okrepil za 5,3 odstotka, uvoz pa za tri odstotke. Obseg blagovne menjave je avgusta v primerjavi z drugimi meseci v letu običajno najskromnejši in tako je bilo tudi letos, ugotavljajo statistiki.

Vrednost izvoza je v prvih osmih mesecih leta dosegla 15,61 milijarde evrov, vrednost uvoza pa 15,16 milijarde evrov, kažejo danes objavljeni podatki. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju znašal 443,1 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 102,9-odstotna.

Slovenija je avgusta izvozila za 1,56 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 1,63 milijarde evrov blaga, kar predstavlja najnižji mesečni vrednosti izvoza in uvoza letos.

Primerjava z istim mesecem lanskega leta sicer kaže ugodnejšo sliko, izpostavljajo statistiki. Izvoz je bil avgusta na mesečni ravni višji za 2,1 odstotka, uvoz pa je bil približno enak kot v enakem obdobju lani. Avgusta bil v blagovni menjavi s tujino zabeležen primanjkljaj v vrednosti 66,7 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 95,9-odstotna.

Vrednost blaga, ki ga je Slovenija avgusta izvozila v države članice EU, je bila za 2,4 odstotka višja kot avgusta lani. Vrednost blaga, ki ga je uvozila iz teh držav, je bila višja za 3,1 odstotka. Blago, izvoženo v države članice EU, je bilo vredno 1,18 milijarde evrov, blago, uvoženo iz teh držav, pa 1,27 milijarde evrov.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija izvozila za 377 milijonov evrov blaga, od tam pa je uvozila za 355,9 milijona evrov blaga. Vrednost blaga, ki ga je Slovenija izvozila v te države je bila na letni ravni višja za 0,9 odstotka, vrednost uvoženega blaga pa je bila nižja za 9,8 odstotka.