c S
Podpise za redefinicijo minimalne plače že oddali vodje sedmih sindikalnih central 01.09.2015 11:48 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Sedem sindikalnih central, ki so združile moči v želji po redefiniciji minimalne plače, da bi iz nje izvzeli dodatek za neugoden delovni čas, od danes na upravnih enotah zbirajo podpise za zagon parlamentarnega procesa. Svoje podpise so dopoldne v središču Ljubljane že oddali vodje central.

Sindikati imajo šestdeset dni na voljo, da zberejo 5000 overjenih podpisov podpore njihovemu predlogu za spremembo definicije minimalne plače. Podpise se bo torej najpozneje zbiralo do 30. oktobra. Pred upravno enoto v središču Ljubljane so v slabih dveh urah zbrali od 150 do 200 podpisov, so povedali na stojnici pred to upravno enoto.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je v izjavi po oddaji podpisa opozoril, da pri njihovem predlogu ne gre za dvig minimalne plače ampak le za to, da tisti, ki delajo v neugodnem delovnem času - ob vikendih, ponoči ali med prazniki, in imajo minimalno plačo, dobijo dodatke. Njihovi sodelavci, ki že tako prejemajo višje plače, te dodatke dobijo, taka ureditev pa velja zaradi zakonske definicije minimalne plače.

Javnofinančno gre po Semoličevem mnenju tukaj za minimalne zneske "glede na milijone, ki se dnevno trošijo za marsikaj", po njihovih ocenah v tovrstnih pogojih dela dva odstotka delavcev z minimalno plačo. Na leto bi za dodatke tem delavcem država porabila med 500.000 in 600.000 evrov, je dodal Semolič.

Minimalno plačo je junija prejemalo več kot 36.000 oziroma okoli šest odstotkov vseh zaposlenih.

Semolič upa, da bodo podpise zbrali čim prej in bi tako državnemu zboru omogočili čim prejšnji zagon postopka, da bi zakon lahko začel veljati že s 1. januarjem prihodnje leto. S to spremembo bi odpravili veliko krivico, je dejal Semolič.

K čim številčnejšemu pristopu k oddaji podpisov so poleg v ZSSS pozvali še v Konfederaciji novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, Slovenski zvezi sindikatov Alternativa in Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost.

Danes so se oglasili tudi v Sindikatu podpore UKC, kjer sicer menijo, da predlog sedmih sindikalnih central ni rešitev, a kljub temu svoje člane pozivajo k oddaji podpisa pod pobudo. Kot pravijo, vedo, da je to največ, kar lahko ta trenutek storijo, da vsaj malo ublažijo stisko in nepravičnost, s katerima se večina njihovih članov sooča vsak dan.