c S
Odbor v vladni osnutek sprememb pri dohodnini vključil predlog KGZS 24.06.2015 08:17 Ljubljana, 23. junija (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je podprl vladni predlog novele zakona o dohodnini, s katero se odpravlja neskladja z evropsko zakonodajo. V zakonski osnutek pa je vključil tudi enega od členov iz osnutka istoimenskega zakona skupine volivk in volivcev. S tem se bo kmetom omogočilo, da se sami odločijo glede vodenja računovodstva.

Predlog novele zakona, ki jo je konec maja vložila skupina 5000 volivk in volivcev, so pripravili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). V njej so predvideli ukinitev leta 2014 uvedenega obveznega prehoda v sistem vodenja računovodstva za tiste kmetije, katerih povprečni letni prihodki dve leti zapored presežejo 7500 evrov.

Po tem predlogu bi se kmetje lahko prostovoljno odločili kateri od načinov ugotavljanja davčne osnove je s stališča stroškovne in administrativne obremenitve zanje najugodnejši.

V začetku junija je svoj predlog novele zakona o dohodnini pripravila tudi vlada, člani odbora za finance pa so danes sklenili, da bodo nadaljevali z obravnavo vladnega predloga, vanj pa vključili tudi določbo o prostovoljnem vodenju knjigovodstva iz predloga zakona KGZS. Državnemu zboru bodo predlagali obravnavo že na julijski seji.

Vlada popravke zakona predlaga z namenom ureditve problematike tistih davčnih zavezancev, ki bodo že v letu 2015 prejeli plačila v novi finančni perspektivi skupne kmetijske politike EU za obdobje 2015-2020. Poleg tega se bodo med oprostitve uvrstila nekatera na novo določena plačila, ki imajo enako naravo kot do zdaj oproščena.

Na podlagi opozorila Evropske komisije o neskladnosti z evropsko zakonodajo so novosti predlagane tudi pri določbah, ki se nanašajo na oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala, in sicer se v čas prijavljenega stalnega prebivališča pri državljanu katere od ostalih članic EU šteje tudi čas prijavljenega začasnega prebivališča v stanovanju ali stanovanjski hiši.

Pri olajšavah pa se bo rezidentom držav članic EU, ki najmanj 90 odstotka aktivnega dohodka dosegajo v Sloveniji, omogočilo uveljavljati tudi posebno osebno olajšavo za dohodke od študentskega dela.