c S
Štrukljevi sindikati s pomisleki glede predlagane uvedbe negativne delovne uspešnosti 19.06.2015 08:00 Ljubljana, 18. junija (STA) - V predsedstvu Konfederacije sindikatov javnega sektorja imajo pomisleke glede negativne delovne uspešnosti, ki jo v izhodiščih za izboljšave sistema plač in plačno politiko do leta 2020 predlaga vlada. Na predlog za podaljšanje nekaterih varčevalnih ukrepov pa tudi po današnji seji odgovarjajo, da bodo vztrajali pri dogovorjeni sprostitvi ukrepov.

Medtem ko so v pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja že v sredo predlagali, da se za torek sklican sestanek z vladno stranjo preloži, so po današnji seji enak predlog napovedali tudi v predsedstvu Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Premislili bodo namreč, ali so se o nekaterih vladnih predlogih, kot je denimo uveljavitev negativne delovne uspešnosti, po kateri bi lahko delavec prejel manj od svoje osnovne plače, sploh pripravljeni pogajati, je za STA pojasnil predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah potrebujejo verjetno kakšen dodaten teden časa, medtem se bodo verjetno sestali tudi z drugo pogajalsko skupino in pripravili enoten predlog. Vladni strani sicer svoje odločitve o predlogu preložitve še niso sporočili.

Tudi na ministrstvu za javno upravo so za STA pojasnili, da za zdaj še ni dogovora o prestavitvi srečanja oziroma novega datuma. So pa izrazili prepričanje, da se bodo o terminu za srečanje uspeli uskladiti.

Vlada in sindikati so se k pogovorom o spremembah plačnega sistema zavezali z dogovorom decembra lani, s katerim so sicer podaljšali varčevalne ukrepe v letošnje leto. Doslej so se sestali le enkrat ob izteku marca. Glede na takratne pripombe sindikatov so na ministrstvu za javno upravo zdaj popravili gradivo z analizo plačnega sistema, ki so jo priložili izhodiščem za pogajanja, vlada pa ga je sprejela v sredo.

Štrukelj pojasnjuje, da še niso imeli dovolj časa, da bi se podrobno posvetili posredovanim dokumentom, a ugotavlja, da ima tokratna različica analize zelo podobne metodološke pomanjkljivosti kot prvotna. Takratne pripombe sindikatov so se nanašale na prepletanje analize plačnega sistema z izhodišči za njegovo spremembo. Štrukelj je tako, kot pravi, razočaran nad tem, kar je pripravila vlada.

Ob prvem srečanju so sindikati zahtevali tudi jasen odgovor, kaj bo s plačami v prihodnjem letu, ko se sprostijo omejitve v plačah in napredovanjih. Kot je na sredini novinarski konferenci povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, se bodo s sindikati pogovarjali o morebitnem podaljšanju varčevalnih ukrepov, medtem ko naj bi se sprostili nekateri ukrepi, kot denimo zamrznitev napredovanj.

Iz izhodišč, ki jih je pridobila STA, izhaja, da želi vlada v prihodnje leto podaljšati za 145 milijonov evrov ukrepov, in sicer znižanje vrednosti plačnih razredov, zamrznitev izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižano plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Do končnih 310 milijonov evrov, ki jih želijo doseči, tako zmanjka še 165 milijonov - te naj bi dobili z enostavno omejitvijo mase sredstev za stroške dela.

Kot je poudaril Štrukelj, v konfederaciji vztrajajo pri uresničitvi lanskega decembra podpisanega dogovora. "Za nas je to nekaj, kar se mora zgoditi," je dejal. Omenjenih 165 milijonov evrov pa je označil za eno od odločilnih neznank, za katero v dokumentih ni pojasnil. "Razen če je pri tem mišljeno, da bi s sistemskimi ukrepi večjih pooblastil direktorjev pri napredovanju in oblikovanju delovne uspešnosti privarčevali še dodatna sredstva," je dejal. Tako kot za predlagano uvedbo negativne delovne uspešnosti tudi za ta predlog Štrukelj težko verjame, da bi bil sprejemljiv za sindikate.