c S

Stranke zavezane k nadaljevanju postopka sprejemanja fiskalnega zakona

26.05.2015 12:50 Ljubljana, 26. maja (STA) - Vodje petih strank so se na srečanju s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem zavezali k vložitvi napora za nadaljevanje postopka sprejemanja izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Prihodnji teden utegne biti predlog na odboru DZ, junija na plenarni seji. Ostaja še nekaj odprtih vprašanj, so pa uskladili tudi formulo za uravnoteženje proračuna.

Po srečanju vodij parlamentarnih strank - predstavniki SDS in ZL na usklajevanje niso bili povabljeni - kaže, da so nekatere stranke z zadnjim predlogom izvedbenega zakona bolj zadovoljne kot druge. Predlog bodo praviloma predstavili svojim poslanskim skupinam.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju novinarjem povedala, da so imeli dolgo, intenzivno, a konstruktivno razpravo. Ugotovili so, da še nekaj odprtih zadev potrebuje dodatna pojasnila in pogovore znotraj posameznih strank v sodelovanju z ministrom Mramorjem.

Uskladili so formulo uravnoteženja proračuna, ki je, kot je pred srečanjem povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, strožja od t.i. švicarske. Uskladili so se tudi glede fiskalnega sveta in prišli do konsenza pri izjemah v izrednih razmerah, je povedala Kustec Lipicerjeva, ki pa natančneje vsebine ni pojasnjevala.

Stranke so se zavezale k vložitvi vseh naporov v to, da po običajnem in rednem postopku nadaljujejo s parlamentarno obravnavo predloga zakona.

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi novinarjem razpravo na srečanju vodij strank ocenil za strpno in strokovno, upoštevani sta bili tudi dve pripombi SD. Dosežen dogovor bosta z Matjažem Hanom predstavila še ta teden poslanski skupini s predlogom, da dogovorjeno tudi podpre, je pojasnil Židan. Kar zadeva SD, lahko torej postopek sprejemanja fiskalnega zakona nadaljujejo po redni poti.

V SD ocenjujejo, da je bila današnja razprava v taki zasedbi strank zadnja. Posamezne stranke so opozorile na določena tveganja pri predlogu, nekatere zadeve pa so še danes dogovorile.

Pojasnil je tudi dogovorjeno formulo za uravnoteženje javnih financ. Fiskalno pravilo govori o tem, da srednjeročno in dolgoročno trošimo, kolikor ustvarimo, a po njegovih besedah obstaja vmesno obdobje prilagajanja. Pomembno je, da v primeru izjemnih okoliščin in negativnih gospodarskih gibanj obstaja možnost izjem in odstopanja od fiskalnega pravila v smeri varovanja socialnih transferjev, pokojnin in delovanja javnih ustanov, poudarja Židan. To možnost, o kateri bi odločal DZ, po Židanovih zagotovilih predlog zakona dopušča. Zato ocenjuje, da gredo s predlogom po pravi poti.

V ZaAB so očitno manj zadovoljni. Predsednica stranke Alenka Bratušek je ob odhodu novinarjem vnovič izpostavila, da še vedno pričakuje odgovor, kako se bo zakon izvajal v realnem življenju. To je po njenih besedah glavni pomislek stranke.

Na še bolj omejujočo formulo, kot je bila v prvotnem predlogu zakona, v ZaAB po besedah predsednice ne pristajajo in ne dovolijo, da bi s tem dušili gospodarstvo in državljane. A predlog zadnjih dopolnil temu sledi, je pojasnila in še dodala, da bo še danes o tem razpravljala poslanska skupina.

Židan glede na izjave Bratuškove in razkorak v njihovih ocenah glede formule za uravnoteženje proračuna pravi, da je odvisno, kako strokovnjaki strank razumejo zadevo.

Židan pa je ocenil, da sta predsednik vlade Miro Cerar in Mramor veliko prizadevanj vložila v pogajanja in tako ne verjame, da je pri tem možno stopiti še korak naprej. "Kar smo izpogajali, smo," je pripomnil Židan, ki upa, da stranke pri pogajanjih niso držale fig v žepu.

Za sprejem zakona je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Stranke SMC, DeSUS, SD, NSi in ZaAB imajo skupaj 61 poslanskih glasov. Računati gre tudi na poslanca manjšin, ki sta se tudi udeležila današnjega srečanja.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC bodo potem, ko bodo dokončno usklajeni, tudi pri SDS ponovno preverili, ali se vsebinsko lahko spet najdejo. Spomnila je, da so se vsebinsko približali v prvem branju zakona, zatem pa se vnovič razšli.

Na opozicijsko ZL pa sploh ne gre računati, saj se celo zavzema za črtanje fiskalnega pravila iz ustave.