c S

Vlada za dveletno podaljšanje zakona o Pomurju

25.05.2015 09:21 Ljubljana, 25. maja (STA) - Vlada se zavzema za dveletno podaljšanje izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015, torej do konca leta 2017. Čeprav je ponekod zaznati izboljšanje gospodarskega položaja, okrevanje namreč še ni doseženo v zadostni meri. Podaljšanje bo omogočilo tudi črpanje sredstev, ki jih je za pomoč predvidel zakon.

Program pomoči Pomurju je vreden 33 milijonov evrov, do konca leta pa bo po ocenah porabljenih okoli 23 milijonov evrov. Zakon pa eksplicitno določa, da mora biti program uresničen do konca leta. Podaljšanje je tako potrebno tudi za to, da se bo omogočilo porabo predvidenih sredstev.

Za izvajanje zakona je v državnem proračunu letos predvidenih štiri milijone evrov, potem ko je bilo do konca lanskega leta porabljenih 19 milijonov evrov, je nedavno na srečanju razvojnega sveta pomurske regije povedal skrbnik regije Robert Drobnič.

V podaljšanem programskem obdobju se bodo tako lažje dosegli cilji zakona, saj se bo preostanek sredstev zagotovilo v letih 2016 in 2017, izhaja iz spremenjenega zakona, objavljenega na spletni strani vlade.

Na nekaterih področjih je v pomurski regiji po ocenah vlade, ki je pripravila spremembo zakona, sicer zaznati postopno izboljševanje splošne gospodarske slike, a ne na področju brezposelnosti in ne do te mere, da podaljšanje obdobja izvajanja zakona ne bilo potrebno.

V Pomurju je bilo po podatkih statističnega urada marca 9639 registriranih brezposelnih oseb, stopnja brezposelnosti pa je bila z 19,5 odstotka najvišja v državi. Stopnja brezposelnosti v Pomurju je sicer konec leta 2009 presegla 20 odstotkov.

Slovensko povprečje brezposelnosti za marec je 12,8 odstotka - takrat je bilo namreč v Sloveniji 118.099 registriranih brezposelnih oseb. To je bilo 3,6 odstotka manj kot februarja in 6,8 odstotka manj kot marca lani.

Vlada bo spremenjeni zakon, ko ga bo potrdila, državnem zboru poslala v obravnavo in sprejem po rednem postopku.