c S

Sredstva iz investicijskega paketa malim podjetjem še pred poletjem

17.02.2015 13:45 Bruselj, 17. februarja (STA) - Mala in srednje velika podjetja po Evropi bi lahko še pred poletjem prejela prva sredstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), je napovedala Evropska investicijska banka (EIB). Denar - del investicijskega paketa Evropske komisije - bo podjetjem dostopen prek Evropskega investicijskega sklada (EIF).

Odločitev o predfinanciranju je danes sprejel upravni odbor EIB. Ta je odločil, da bo EIF - sicer del skupine EIB - v začetku jamčil za tveganja pri transakcijah s posredniki, ki bi malim in srednje velikim podjetjem zagotovili dodatno financiranje.

Ta sistem bo deloval do vzpostavitve delovanja EFSI, so danes sporočili iz Bruslja. Slednji naj bi bil polno operativen najkasneje septembra.

Prav tako bodo lahko omejene finančne dogovore o financiranju še pred začetkom delovanja EFSI izkoristili pri nekaterih infrastrukturnih projektih. A bodo prišli na vrsto kasneje kot malo gospodarstvo.

"To je velik dan za evropska mala podjetja. Rekli smo, da želimo pomagati Evropi do novih investicij - in danes počnemo prav to," je odločitev EIB pozdravil evropski komisar za delovna mesta, rast, investicije in konkurenčnost Jyrki Katainen.

Zaradi gospodarske in finančne krize so investicije v EU v primerjavi z letom 2007 upadle za okoli 15 odstotkov. Podjetniški sektor je likviden, a negotovost zaradi gospodarskih obetov in visoke javne in zasebne zadolženosti v nekaterih delih EU še zadržuje nove investicije, pravijo v Bruslju.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zato kot eno od svojih prioritet postavil obsežen investicijski načrt za Evropo. Ta naj bi mobiliziral za 315 milijard evrov javnih in zasebnih investicij po vsej uniji.

Komisija želi predvsem podpreti strateške investicije, na primer tiste v energetska in širokopasovna omrežja, ter majhna in srednje velika podjetja.