c S

Parlamentarni odbor za delo podprl podaljšanje roka upokojenim podjetnikom za uskladitev statusa

10.12.2014 08:19 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Parlamentarni odbor za delo je danes v skladu s pričakovanji podprl vladni predlog novele zakona o matični evidenci zavarovancev in upokojencev. Ta nekaterim skupinam upokojenih samostojnih podjetnikov še za eno leto, torej do konca leta 2015, podaljšuje rok za odločitev, ali bodo opravljali dejavnost ali prejemali polno pokojnino.

S predlagano novelo zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za upokojence, ki so bodisi samozaposleni bodisi opravljajo določeno dejavnost, se prehodno obdobje za uskladitev statusa zavarovanca podaljšuje do 31. decembra 2015, je na seji dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič.

V tem času želijo po njegovih besedah na ministrstvu pripraviti sistemsko rešitev za tiste upokojence, ki bi še želeli opravljati tudi kakšno dejavnost. V skladu s pokojninsko reformo, ki je začela veljati s 1. januarjem 2013, namreč tisti upokojenec, ki želi opravljati dejavnost, ne more hkrati prejemati tudi polne pokojnine.

Pač pa je pokojninski zakon, ki je veljal pred reformo, dopuščal nekatere izjeme, katerim so konec lanskega leta podaljšali prehodno obdobje za eno leto, zdaj pa se podaljšuje še za eno leto.

V skladu s predlogom spremembe zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva za eno leto podaljšujejo možnost uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb, če jih delodajalec zaposli za nedoločen čas. Po Levaničevih besedah se je na ta način do zdaj zaposlilo že približno 3000 mlajših od 30 let.

V skladu s predlagano spremembo zakona o zaposlovanju in zaposlitveni rehabilitaciji invalidov, ki so jo danes prav tako potrdili, pa bodo invalidska podjetja za neinvalidne delavce oproščena plačila prispevkov za socialno varnost le do višine trikratnika minimalne plače. K predlogu so sprejeli nekaj manj kot deset dopolnil, ki pa so vsa pripravljena na predlog parlamentarne zakonodajno-pravne službe.