c S

Predlog o ustanovitvi sklada za reševanje bank v DZ

05.12.2014 08:45 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog zakona o skladu za reševanje bank in ga poslala v DZ. Iz sklada, v katerega bodo vplačevale banke, z denarjem pa bo upravljala Banka Slovenije, bodo financirali ukrepe bank v težavah. Zakon bo uveljavljen predvidoma z letom 2015, sklad pa naj bi se napolnil v treh mesecih.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Dušan Mramor, se bo sklad financiral s prispevki bančnega sektorja in bo zagotavljal financiranje ukrepov bank v težavah, kar je šlo doslej na račun davkoplačevalcev.

Banke bodo v sklad vplačevale 2,3 odstotka depozitov, z zbranim denarjem pa bo upravljala Banka Slovenije. V primeru potreb se bodo sredstva lahko uporabila za dokapitalizacije bank, je dodal minister.

Slovenija bo tako že z letom 2015 dejansko uvedla rešitve evropske direktive, ki bo sicer začela veljati z letom 2016, je povedal minister. Sklad naj bi se po njegovih besedah napolnil v treh mesecih.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se bodo sredstva iz sklada za reševanje bank lahko uporabila za financiranje izvajanja izrednih ukrepov, ki jih na podlagi zakona, ki ureja bančništvo, izreče Banka Slovenije le, če bo to nujno za zagotavljanje stabilnosti finančnega sistema.

Sredstva, ki jih bodo banke vplačale v sklad, bodo predstavljale naložbo banke. Ta naložba se bo banki izplačala ob njeni likvidaciji ali v primeru likvidacije sklada.

Glede na predlog zakona, kot je bil objavljen na spletnih straneh vlade, je vzpostavitev sklada predvidena za 10 let. Upoštevajoč dejstvo, da je v Sloveniji približno za 15 milijard evrov zajamčenih vlog, bi bila vrednost sredstev, ki naj bi se vplačala v sklad, 195 milijonov evrov, vrednost jamstev pa 150 milijonov evrov.