c S

Odbor za finance skozi novelo zakona o izvrševanju proračuna

17.11.2014 08:13 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je za sprejem na plenarni seji pripravil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015, ki spremlja pred tem obravnavani predlog rebalansa letošnjega proračuna. Opozicija zahteva zmanjšanje zadolževanja.

Zakon o izvrševanju proračuna je precej tehničen zakon, s katerim se bo zagotovilo nemoteno izvršitev proračuna do konca leta. Ena od pomembnejših novosti je določitev kratkega, 15-dnevnega roka za vlaganje zahtevkov za povračilo evropskih sredstev. Vlada je namreč ocenila, da je treba vlaganje zahtevkov pospešiti, da ne bi že letos nastal nenačrtovan dodatni primanjkljaj.

Proračunski uporabniki bodo morali ta rok upoštevati pri vlaganju zahtevkov za povračila evropskih sredstev iz starega programskega obdobja 2007-2013. Za novo programsko obdobje 2014-2020 pa bodo ta pravila določena na novo, in sicer na podlagi operativnega programa, ki ga je Slovenija ravno v teh dneh poslala v potrditev v Bruselj, je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Z novelo zakona se tudi za eno milijardo evrov povečuje najvišji možni obseg zadolževanja države v letu 2014, namreč s 4,9 na 5,9 milijarde evrov. A Vraničarjeva je zatrjevala, da to ne pomeni, da se bomo do konca leta zadolžili še za eno milijardo evrov.

Kot je pojasnila, se bo za milijardo evrov povečalo stanje na računih, ker je bila za letos rezervirani denar za dokapitalizacije bank porabljen že lani, del že izvršene zadolžitve, ki je bila sprva načrtovana kot predfinanciranje za naslednje leto, pa se bo upošteval kot zadolžitev za potrebe leta 2014.

Opozicijske poslance je le stežka prepričala. Jožef Horvat (NSi) je vprašal, ali imamo moralo, da zadolžimo tiste, ki se bodo rodili jutri in v naslednjih letih, in tudi Franc Križanič (SD) je ugotovil, da se zadolžitev v zadnjih letih povečuje, zato je treba paziti, kaj se s tem denarjem počne.

"Ali je račun v zakladnici v tem trenutku prazen?" je vprašal Andrej Šircelj (SDS). Vraničarjeva je zanikala. Država ima na računu 3,5 milijarde evrov, je povedala.

Takšno stanje na računu državi po njenih besedah zagotavlja normalno likvidnostno financiranje proračuna tudi v naslednjem letu. "Nismo dovolj bogati, da bi čakali z zadolžitvijo do zadnjega trenutka," je dejala, Marko Pogačnik (SDS) pa je odgovoril, da tudi nismo tako bogata država, da bi se zadolževali na zalogo.

Slovenija je sicer letos odplačala za skoraj 3,5 milijarde evrov glavnic, do konca leta pa jih namerava še za 86 milijonov evrov in 85 milijonov evrov obresti, je povedala državna sekretarka. Prihodnje leto je predvideno odplačilo glavnic v višini 1,9 milijarde evrov.