c S
Število brezposelnih padlo pod 120.000 03.06.2014 12:47 Ljubljana, 03. junija (STA) - Število registriranih brezposelnih se je od januarja, ko je znašalo 129.843, do konca maja znižalo na 119.670, je danes prek družbenega omrežja Twitter sporočila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak.

Poleg tega je Kopač Mrakova pojasnila še, da se izboljšuje tudi trend zaposlovanja mladih med 15. in 29. letom. Po njenih besedah se je med januarjem in majem zaposlilo 11.820 mladih, kar v letni primerjavi predstavlja 27,9-odstotno rast.

Zavod RS za zaposlovanje je zadnje podatke o številu registriranih brezposelnih objavil 8. maja, in sicer za april. Kot je izračunal, je bilo tedaj v Sloveniji uradno brez dela 123.636 brezposelnih, kar je 2,4 odstotka manj kot marca in 1,9 odstotka več kot aprila lani.

Podatke za maj bo objavil v četrtek, pred dnevi pa so na zavodu za STA potrdili, da je mogoče govoriti o nadaljevanju trenda zniževanja brezposelnosti v maju.

Razlogov za zniževanje brezposelnosti je po njihovih navedbah več. "Postopno so se začele izboljševati gospodarske razmere. Delovno aktivno prebivalstvo se je marca glede na februar povečalo, čeprav je še vedno manjše kot marca 2013, kar pomeni, da se upad postopno zmanjšuje. Povečuje se tudi zaposlovanje brezposelnih oseb, kar je med drugim tudi posledica vključevanja brezposelnih v subvencionirane zaposlitve," so pojasnili.

Poleg tega je letos v primerjavi z enakim obdobjem lani, tako na zavodu, manjši tudi priliv v brezposelnost. Zmanjšal se je priliv trajno presežnih delavcev in stečajnikov in priliv oseb, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, povečal pa se je priliv iskalcev prve zaposlitve, so pristavili.

A trajnejšega nadaljnjega zniževanja števila registriranih brezposelnih na zavodu očitno ne pričakujejo. "Ocenjujemo, da bo konec leta 2014 brezposelnih okoli 125.000 oseb, pri čemer poudarjamo, da so to zgolj ocene," so izpostavili.