Find-INFO-NEWS
Naroči Find-INFO Brezplačna uporaba FinD-INFO Priporoči prijatelju


Spoštovani obiskovalci davčno računovodskega portala FinD-INFO!

Po 1. septembru bo Finančna uprava RS pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, elektronsko opominjala le še prek portala eDavki. V današnjem osrednjem članku pa opozarjamo na pozitiven premik v slovenski sodni praksi na področju davčnega prava. Vrhovno sodišče je namreč Sodišču EU poslalo že drugi slovenski predlog za predhodno odločanje v primeru obračuna DDV od prodaje zemljišč glede na njihovo rabo. Med strokovnimi članki smo izbrali teme: identifikacija za DDV pri delu v tujini in članek o izjemah v določbah ZGD-1 pri pripravi konsolidiranih letnih poročil. In še vabilo vsem, ki si želite postati vešči pri iskanju vsebin na portalu, udeležite se brezplačne spletne delavnice: FinD-INFO: Iskalnik in druga orodja.

Želimo vam prijetno branje!

Uredništvo portala FinD-INFO   

Tednik FinD-INFO           Številka VI/32, 27. avgust 2014

• Nasveti in članki
• Mnenja in vzorci
• Predpisi
• Sodna praksa

• FinD-INFO
• IUS-INFO
• IUS-INFO Prekrški
• EDUS-INFO
• INSOLV-INFO

Brezplačni pripomočki:
• FinD Izračuni
• Izračun obresti
• Koristne povezave
• Stečajni postopki

• Prijava
• Odjava
• Arhiv


  
Finančno-računovodske novosti

Kdaj ni potrebno sestaviti konsolidiranega letnega poročila družbi, ki je nadrejena družbi v tujini, vendar po merilih velikosti izpolnjuje kriterije za majhno družbo, odgovarja avtorica v članku Kdaj se mala družba šteje kot velika družba.

 
Davčne novosti

Inštitut za računovodstvo je v mnenju Nepremičnina v Avstriji pojasnil, ali se mora gradbeno podjetje identificirati za DDV v Avstriji, če tam izvaja zaključna gradbena dela na objektih.

Izmed pojasnil DURS naj vas opozorimo na:
Javna uprava in obračun DDV od prejetih storitev prevajanja, ki jih opravi davčni zavezanec iz druge države

 
Zakonodajne novosti

Aktualno – Pomembnejše novice zadnjega tedna

Gospodarsko razpoloženje avgusta na mesečni ravni slabše, na letni boljše
Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je avgusta na mesečni ravni poslabšalo, na letni pa izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila avgusta pri minus dveh odstotnih točkah in za tri odstotne točke nižja kot mesec pred tem ter za 10 odstotnih točk višja kot avgusta lani. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za eno odstotno točko. > Več…

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na današnji seji imenovala v.d. direktorjev Javnega sklada RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja ter Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Za izvajanje novega programa Zaposli.me je namenila pet milijonov evrov, za ukrepe spodbujanja podjetništva pa blizu 70 milijonov evrov. > Več...

V ZSSS opozorili še na več pomanjkljivosti zadnjega osnutka koalicijskega sporazuma
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) priznavajo, da zadnji osnutek koalicijskega sporazuma vključuje več njihovih zahtev, denimo davčne blagajne, še vedno pa pogrešajo mnogo stvari. Med drugim jih moti molk v zvezi z vlogo ESS ter ukrepi na področju davčnih oaz ter varstva in zdravja pri delu, skrbijo pa jih tudi socialni transferji. > Več...

 
Aktualno iz rubrike v središču

V prispevku Obračun DDV od prodaje zemljišč glede na rabo zemljišč v poslovne ali zasebne namene so na kratko predstavljene dejanske okoliščine zadeve ter sporno pravno vprašanje, ki ga je Vrhovno sodišče poslalo v reševanje Sodišču EU.

 
Izbor iz arhiva

Dokazovanje izplačila nadur
Višje delovno in socialno sodišče je s sodbo Pdp 1120/2013 zavrnilo pritožbo tožene stranke zoper prvostopenjsko sodbo, na podlagi katere mora tožena stranka obračunati in tožniku izplačati opravljene nadure. V delovnih sporih je dokazno breme o tem, da je delodajalec pravilno vodil evidenco dela delavcev ter za njih pravilno obračunaval in nakazoval prejemke iz delovnega razmerja, na strani delodajalca. Tožena stranka je priznala, da je tožnik v spornem obdobju opravil določeno število nadur, vendar ni uspela dokazati, da je tožniku te nadure tudi izplačala. Za trditev, da je del nadur tožniku izplačevala tudi na roko v gotovini, bi morala dokazati, da je takšno izplačilo izvajala po predpisanem navodilu za izplačilo gotovine fizičnim osebam z nakaznico na način, ko upravičenec do gotovine potrdi njen prejem na blagajniškem izdatku.

 
Pomembno iz rokovnika

Izteka se prehodno obdobje eOpominjanja
Po 1. septembru bodo pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, opomin prejele le še prek portala eDavki. Pravna oseba v profil pravne osebe, fizična oseba, ki opravlja dejavnost pa v profil fizične osebe, ki opravlja dejavnost. Ostale fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, bodo opomin prejele prek portala eDavki v profil fizične osebe le, če so se prijavile v storitev eVročanja. >Več…

 
Aktualni koristni podatki

Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:
• 20 delovnih dni
• 1 prazničnih dni
• 31 koledarskih dni
• 168 število ur
• povprečna bruto plača za mesec junij znaša 1.521,38 evra in povprečna bruto plača za tromesečje 1.528,18 evra.
• minimalna plača znaša 789,15 bruto
6,12 evra znaša nadomestilo za prehrano med delom po Uredbi, 3,64 evra za podpisnike KPND in 3,52 evra po ZUJF
0,37 evra znaša kilometrina za službeno pot oz. 18 % cene neosvinčenega bencina 95-oktanov za javne uslužbence
0,18 evra znaša kilometrina za prevoz na delo in z dela oz. 8 % cene neosvinčenega bencina 95-oktanov za javne uslužbence
21,39 evra znaša dnevnica za 12 – 24 ur odsotnosti zaradi službene poti v Sloveniji oz. 16 evrov za javne uslužbence
10,68 evra znaša dnevnica za 8 – 12 ur odsotnosti zaradi službene poti v Sloveniji oz. regres za prehrano v višini 3,50 evra za javne uslužbence
7,45 evra znaša dnevnica za 6 – 8 ur odsotnosti zaradi službene poti v Sloveniji oz. 0 evrov za javne uslužbence.

 
Spletni seminarji

BREZPLAČNO!

FinD-INFO - iskalnik in druga orodja
kratka spletna delavnica bo v petek, 29. avgust 2014, ob 10. uri (30 minut)

Kolikokrat slišano: »Ko iščem informacijo, je ne najdem.« Verjetno pogosto iščete strokovne vsebine, rezultati iskalnika pa ne dajo ustreznih zadetkov. Udeležite se delavnice in spoznajte učinkovite načine iskanja in uporabe drugih orodij, ki jih nudi portal FinD-INFO.

Delavnico bo vodil Nejc Ojsteršek, področni vodja prodaje

Samo še 2 dni časa imate, da se prijavite in si zagotovite mesto!Lahko pa si ogledate katerega izmed posnetkov že izvedenih spletnih seminarjev, če med letom niste imeli časa za ogled. Naročniki jih najdete v arhivu – Moj FinD-INFO (prijava z geslom). Zbranih je več kot 50 posnetkov!

Nenaročniki najdete izbor brezplačnih spletnih seminarjev (označeni so z zeleno) na spletni strani portala FinD-INFO – SPLETNI SEMINARJI.

 
Aktualni koristni podatki

Približuje se tradicionalni Teden računovodij, ki bo od 8. do 12. septembra 2014. Udeležite se lahko štirih brezplačnih predavanj po vašem izboru.

Osrednje pravniško srečanje že čez dva meseca v Portorožu.

 
Aktualno

Ste seznanjeni z veljavnim besedilom (ZGD-1) in osnutkom novele ZGD-1?
Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) je bil objavljen leta 2006 in je do danes doživel 14 sprememb. Vse te spremembe, dopolnitve in razveljavitve členov so upoštevane samo v FinD-INFO čistopisu ZGD-1. V časovni lestvici vam je na voljo tudi vseh 15 verzij čistopisov zakonskega besedila od prve objave dalje.

Osnutek novele ZGD-1
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v javno obravnavo dalo osnutek novele zakona o gospodarskih družbah, ki ga lahko primerjate s prečiščenim besedilom ZGD-1. Zainteresirana javnost lahko posreduje predloge, komentarje in dopolnitve k osnutku do 30. septembra 2014.

 
 

©Vse pravice pridržane 2008-2014 IUS SOFTWARE d.o.o., Tivolska 50, 1000 Ljubljana

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.