FinD - Novice - Celjski občini za ureditev sistema P+R evropska sredstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.11.2019

Celjski občini za ureditev sistema P+R evropska sredstva

Celje, 08. novembra (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je podprla projekt celjske občine P+R na Ulici XIV. divizije v Celju. Vrednost projekta znaša dobrih 420.000 evrov, od tega bo kohezijski sklad prispeval dobrih 190.000 evrov, so danes sporočili iz omenjene službe.

Namen projekta je spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti, kot so povečanje deleža kolesarjev v mestu Celje, zmanjševanje motoriziranega prometa in spodbujanje trajnostne multimodalne urbane mobilnosti.

Cilj naložbe pa je ureditev vozlišča P+R med Savinjo in železniško postajo v Celju, z navezavo na uporabo trajnostne mobilnosti, tako da bi prišlo do prestopanja iz osebnega avtomobila na bolj trajnostna prometna sredstva. Prestopanje bo vezano na postajo javnega sistema za izposojo koles ali uporabo lastnega kolesa z možnostjo parkiranja v okviru stojal za kolesa in pokrite varne kolesarnice.

V okviru projekta bodo zgradili 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila, štiri parkirna mesta za motorna vozila, prostor za namestitev stojal za parkiranje koles, plato s stojalom za električna kolesa, ki bo omogočalo parkiranje desetim električnim kolesom, servisno stojalo za kolo, predvideno za nujna popravila koles, varovano pokrito kolesarnico in osem parkirnih mest za avtodome s potrebno opremo.

Z gradnjo sistema Parkiraj avto in prestopi na kolo je celjska občina že začela. Na občini pa so prepričani, da ima omenjeni sistem veliko prednosti, kar je pokazala tudi praksa drugod po Evropi.

Voznikom namreč omogoča, da cenovno ugodno parkirajo avtomobil in pot do želenega cilja, torej do službe, muzejev, tržnice, turističnih znamenitosti, restavracij ali javnih ustanov nadaljujejo s kolesom. V Celju so za ta namen uvedli sistem javne izposoje koles KolesCE.

Po navedbah občine se na tak način v mestu zmanjša promet in s tem zagotovi boljši zrak, manj je tudi hrupa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar