FinD - Novice - Madžarska OTP s prevzemi zvišuje čisti dobiček
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.11.2019

Madžarska OTP s prevzemi zvišuje čisti dobiček

Budimpešta, 08. novembra (STA) - Madžarska banka OTP, ki z nakupom SKB banke vstopa na slovenski trg, je na ravni skupine v prvih devetih mesecih ustvarila 309,6 milijarde forintov (okoli 930,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je na letni ravni 29 odstotkov več. K rasti so prispevali tudi prevzemi v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori.

Kot so pojasnili v banki, bi bilo namreč brez upoštevanih prevzetih bank v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori čistega dobička za 294 milijarde forintov, kar bi pomenilo 14-odstotno rast.

V celotnem kolaču čistega dobička na ravni skupine je imelo poslovanje bank v skupini zunaj Madžarske 47-odstotni delež. To je na letni ravni šest odstotnih točk več. Najvišje stopnje rasti je skupina zabeležila na trgih Hrvaške (+27 odstotkov), Ukrajine (+40 odstotkov) in Rusije (+17 odstotkov).

Za OTP je tako poslovanje zunaj matične države pomembno. Banka je tudi v postopku prihoda v Slovenijo. Francoski bančni velikan Societe Generale je namreč maja z OTP podpisal dogovor o prodaji SKB banke in njenih hčerinskih družb, katerih lastnik je. Višine kupnine še niso razkrili.

OTP nakupa SKB banke še ni zaključila, trenutno je v postopku pridobitve potrebnih dovoljenj. Posel morajo odobriti Banka Slovenija in Evropska centralna banka ter varuha konkurence. Postopek pri slovenski agenciji za varstvo konkurence je bil priglašen v začetku junija.

OTP se je potegovala tudi za nakup Abanke, kjer pa jo je z ugodnejšo ponudbo prehitela Nova KBM. Ta bo še za zadnjo podržavljeno banko odštela 444 milijonov evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar