FinD - Novice - Kitajska in ZDA ob napredku trgovinskih pogajanj dogovorjene za umik carin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.11.2019

Kitajska in ZDA ob napredku trgovinskih pogajanj dogovorjene za umik carin

Peking, 07. novembra (STA) - Kitajska in ZDA so se po navedbah Pekinga dogovorile o umiku carin, ki sta jih strani ena za drugo uvajali v preteklem letu in pol, če bodo trgovinska pogajanja napredovala. Novico so kitajske oblasti sporočile v času, ko si trgovinski pogajalci gospodarskih velesil prizadevajo oblikovati končni trgovinski sporazum.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so imeli pogajalci obeh strani več resnih in konstruktivnih pogovorov o tem, kako postopoma umakniti uvedene carine. Kot so sporočili s kitajskega ministrstva za trgovino, bodo ZDA in Kitajska carine, če bosta strani dosegli tako imenovani dogovor prve faze, odpravljali hkrati in v enakem obsegu.

V "mini" trgovinskem dogovoru naj bi bila po pričakovanjih analitikov tudi zaveza ZDA, da se bodo odrekle uvedbi novih carin, ki jih ZDA načrtujejo s 15. decembrom in se bodo nanašale na kitajsko blago v vrednosti 156 milijard dolarjev.

Gre za najnovejše pozitivne signale v kitajsko-ameriških odnosih, potem ko je kitajski podpredsednik vlade Liu He konec prejšnjega tedna govoril z ameriškim ministrom za finance Stevnom Mnuchinom in trgovinskim predstavnikom ZDA Robertom Lighthizerjem, vsi pa so pogovor označili kot konstruktiven.

Ameriški predsednik Donald Trump je nameraval dogovor s kitajskim kolegom Xi Jinpingom podpisati na podnebni konferenci v Čilu, ki jo je slednji zaradi protestov v državi odpovedal. Trump je novinarjem dejal, da zdaj išče drugo lokacijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar