FinD - Novice - V EU septembra mesečna rast trgovine na drobno, v Sloveniji padec
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.11.2019

V EU septembra mesečna rast trgovine na drobno, v Sloveniji padec

Luxembourg, 06. novembra (STA) - Obseg trgovine na drobno se je v območju evra in EU septembra povečal. Na mesečni ravni se je okrepil za 0,1 oz. 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je septembra obseg trgovine na drobno na mesečni ravni padel za 0,7 odstotka, na letni pa se je okrepil za 1,4 odstotka.

V območju z evrom se je na mesečni ravni prodaja pogonskih goriv okrepila za 0,4 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov za 0,1 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa je padla za 0,4 odstotka. V osemindvajseterici je šla medtem prodaja pogonskih goriv navzgor za 0,3 odstotka, neživilskih izdelkov za 0,1 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa je padla za 0,1 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno septembra na mesečni ravni najbolj povečal na Hrvaškem (+2,6 odstotka), Irskem (+2,4 odstotka) in v Romuniji (+0,7 odstotka). Največje padce pa so zabeležile Portugalska (-2,4 odstotka), Latvija (-en odstotek) in Slovenija (-0,7 odstotka).

Na letni ravni se je septembra obseg trgovine na drobno v območju z evrom okrepil za 3,1 odstotka, v celotni uniji pa za 3,2 odstotka.

Prodaja neživilskih izdelkov je glede na lanski september v območju z evrom povečala za 4,6 odstotka, prodaja pogonskih goriv za 1,6 odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 1,3 odstotka. V celotni uniji se je prodaja neživilskih izdelkom okrepila za 4,6 odstotka, prodaja pogonskih goriv za dva odstotka, prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov pa za 1,7 odstotka.

Glede na lanski september so največjo rast obsega trgovine na drobno beležile Romunija (+sedem odstotkov), Madžarska (+5,8 odstotka) in Irska (+5,2 odstotka). Padec so imeli le na Slovaškem (-2,7 odstotke) in v Latviji (-0,4 odstotka).

V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno na letni ravni okrepil za 1,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar