FinD - Novice - Piloti Počivalšku in Šarcu predstavili argumente za ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.10.2019

Piloti Počivalšku in Šarcu predstavili argumente za ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika

Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Predstavniki sindikata prometnih pilotov so danes srečali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in premierjem Marjanom Šarcem, s katerima so govorili o morebitni ustanovitvi nacionalnega letalskega prevoznika. "Predstavili smo vizijo nadaljnjega razvoja letalstva v Sloveniji," je za STA dejal Marko Kastelic iz sindikata pilotov.

Kot je dejal Kastelic, so ministru in premierju, s katerima so se sicer sestali ločeno, predstavili argumente, zakaj Slovenija potrebuje nacionalnega letalskega prevoznika. "Vlada pa nas je seznanila z njihovimi aktivnostmi na tem področju," je dejal. Piloti so vladi ponudili tudi možnost sodelovanja in pomoči pri morebitnih nadaljnjih korakih. "Nikoli nismo bili samo piloti in znamo na stvari tudi drugače pogledati," je dejal.

Po njegovih besedah imajo piloti po stečaju Adrie Airways sicer ogromno ponudb za delo, vendar jih je le malo dobrih. Zato so tudi predsedniku vlade povedali, da morajo dokaj hitro dobiti povratne informacije o usodi letalstva v Sloveniji, sicer po odhodu pilotov v tujino ne bodo mogli s kom sodelovati.

Da se bo sestal s piloti, je ob robu izjave o Mercatorju danes Počivalšek potrdil. Dejal je, da o sestanku ne želi govoriti. "Ko bom imel kaj več povedati o morebitnem koraku v smeri takšnega ali drugačnega letalskega prevoznika, bom to tudi storil," je dejal.

Vlada ima po stečaju Adrie Airways dve možnosti: subvencioniranje nekaterih pomembnejših letalskih linij, za katere ne bi bilo zanimanja tujih letalskih prevoznikov, in pa ustanovitev novega letalskega prevoznika. Pristojni organi so vladi in koalicij že predstavili nekatere izračune, povezane s tema rešitvama, vendar javno še niso bili predstavljeni.

Vlada je sicer prejšnji teden že sprejela predlog novele zakona o letalstvu, ki izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij, o možnosti ustanovitve nove letalske družbe pa po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek takrat ni govorila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar