FinD - Novice - Višje sodišče razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča o direktorju celjske bolnišnice
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.10.2019

Višje sodišče razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča o direktorju celjske bolnišnice

Celje, 09. oktobra (STA) - Višje delovno sodišče v Ljubljani je razveljavilo sodbo celjskega delovnega sodišča, ki je novembra lani odločilo, da mora svet zavoda celjske bolnišnice še enkrat odločati o direktorju. Tožbo proti celjski bolnišnici je sprožil kandidat Branko Gabrovec, ki ga je razpisna komisija sveta zavoda celjske bolnišnice izločila kot kandidata.

Kot poročajo časniki Večer, Delo in Slovenske novice, bo moralo celjsko delovno sodišče v ponovnem sojenju ugotavljati, ali je Gabrovec izpolnjeval vse potrebne pogoje za mesto direktorja celjske bolnišnice.

Kot so za STA danes povedali v celjski bolnišnici, so zadovoljni, da je višje sodišče razveljavilo sodbo Delovnega sodišča v Celju in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

"Delovno sodišče v Celju mora v njem dopolniti dokazni postopek in v postopku ugotoviti ali je tožnik izpolnjeval pogoje za zasedbo razpisanega delovnega mesta oz. funkcijo direktorja v Splošni bolnišnici Celje. Pričakujemo, da bo delovno sodišče v ponovljenem postopku pritrdilo našim argumentom in zavrnilo tožbeni zahtevek tožnika," so še dodali v celjski bolnišnici.

Gabrovec pa je za STA povedal, da z razsodbo v popolnosti ni zadovoljen, saj meni, da se postopek tako zavleče še za nekaj časa. Ocenjuje tudi, da je na sojenju na prvi stopnji jasno dokazal izpolnjevanje pogojev in se ponovnega sojenja zato ne boji. "Na sojenju se je pokazalo tudi, kako je predsednica razpisne komisije potvarjala dokumentacijo, da bi prekrila moje izpolnjevanje razpisnih pogojev," je še dejal Gabrovec.

Višje delovno sodišče je odločalo le o točki pritožbe, povezane s tem, kdo bi moral odločati o izbiri kandidata, razpisna komisija ali člani sveta zavoda. Med razlogih za razveljavitev je v sodbi, ki so jo uspeli pridobiti časniki, med drugim navedeno, da je napačno stališče prvostopnega sodišča, da so kršitve okrog tega, kdo je izločil kandidata za poslovnega direktorja, zadosten razlog, zaradi katerega je sklep o imenovanju direktorice nezakonit.

Čeprav so na celjskem delovnem sodišču ugotovili, da so bile ugotovljene kršitve v razpisnem postopku glede tega, kdo bi moral odločati o primernosti kandidata, pa po mnenju višjega sodišča to še ne pomeni, da gre za avtomatično kršitev, ki bi lahko bistveno vplivala na odločitev o izbiri kandidata.

Avtomatična kršitev bi bila le, če bi sodišče sprejelo tudi odločitev, da ima Gabrovec vse potrebne vodstvene izkušnje. Tega pa celjsko prvostopno sodišče ni storilo, čeprav bi moralo. Po njihovem mnenju gre namreč za odločilno dejstvo, od katerega je odvisna odločitev o utemeljenosti tožbenega zahtevka, še navajajo časniki.

Gabrovec se je na sklep o imenovanju Margarete Guček Zakošek za direktorico celjske bolnišnice pritožil, ker ga je razpisna komisija sveta zavoda celjske bolnišnice izločila s seznama kandidatov za novega direktorja bolnišnice.

Razlog za izločitev Gabrovca naj bi bilo neizpolnjevanje pogojev za razpisano delovno mesto, saj naj bi imel premalo let vodstvenih delovnih izkušenj. S seznama kandidatov ga je 5. februarja lani na seji sveta zavoda izločila razpisna komisija, ki jo je vodila Barbara Tiselj, sicer strankarska kolegica na omenjeni seji izvoljene direktorice Guček Zakoškove. Obe sta namreč članici SMC.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar