FinD - Novice - Zaradi občinske brošure pogojna kazen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.10.2019

Zaradi občinske brošure pogojna kazen

Maribor, 09. oktobra (STA) - Zaradi domnevne zlorabe položaja pri naročilu mariborske občinske brošure je okrajno sodišče občinski uslužbenki Marjeti Kristofič Jamnik in Martinu Korošcu iz agencije Oranža izreklo pogojno kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna, saj sta oba napovedala pritožbo.

S prvostopenjsko sodbo ni zadovoljno niti tožilstvo, saj je za obdolžena terjalo dvakrat strožjo kazen. Za Kristofič Jamnikovo je predlagalo pogojnih osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, za Korošca pa pogojnih sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Mariborski občinski uslužbenki, ki je med županovanjem Andreja Fištravca vodila njegov kabinet, očita, da je z zlorabo uradnega položaja in pravic omogočila, da je podjetje Oranža Martina Korošca pridobilo občinski posel v višini 7198 evrov. Gre za izdelavo promocijske brošure Invest Maribor, ki jo je mestna občina spomladi 2014 naročila za predstavitev Maribora na Kitajskem.

Po navedbah tožilstva Kristofič Jamnikova ni ravnala v skladu z zakonom o javnem naročanju, saj bi morala obvezno preveriti ceno naročila brošure pri treh potencialnih ponudnikih. Tega pa ni storila, ker je bilo že vnaprej dogovorjeno, da bo posel dobila Oranža. Konkurenčni ponudbi z dogovorjenima dražjima cenama je občini naknadno pridobil sam Korošec, zato mu je tožilstvo pripisalo, da je Kristofič Jamnikovi pomagal pri zlorabi položaja.

Obdolžena krivde nista priznala. Občinska uslužbenka je trdila, da so zamisel za naročilo brošure dobili v občinski skupini za gospodarstvo, Koroščeve kontaktne podatke pa da je prejela od županovega svetovalca Marka Kovačiča. Tega, kako je prišla v stik z neizbranima ponudnikoma, se v sodni dvorani ni spomnila, je pa zatrjevala, da ni točen očitek tožilstva, da je neizbrani ponudbi občini pridobil Korošec, čeprav je tožilstvo to dokazovalo z obremenilno elektronsko komunikacijo, ki so jo preiskovalci odkrili na njenem računalniku.

Da ni priskrbel konkurenčnih ponudb, je v svojem zagovoru vztrajal tudi obdolženi Korošec in sodišče poskušal prepričati, da mu je to podtaknil njegov nekdanji poslovni partner, ki mu je ukradel digitalno identiteto in zlorabil dostop do strežnika, še poroča Večer.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar