FinD - Novice - Georgieva opozorila na sinhrono upočasnjevanje svetovnega gospodarstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.10.2019

Georgieva opozorila na sinhrono upočasnjevanje svetovnega gospodarstva

Washington, 08. oktobra (STA) - Svetovno gospodarstvo se je začelo po skupnem vzponu sinhrono upočasnjevati, je v prvem nagovoru izpostavila nova prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Med glavnimi vzroki upočasnjevanja Bolgarka vidi trgovinske vojne, brexit in nasploh geopolitične negotovosti.

"Globalno gospodarstvo se zdaj sinhrono upočasnjuje," Georgievo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot je izpostavila prva dama IMF, to upočasnjevanje tudi pomeni, da bo svetovna gospodarska rast letos najnižja od začetka desetletja.

Izpostavila je, da so trgovinske napetosti znatno oslabile svetovno proizvodno dejavnost in naložbe, to pa bi lahko imelo velik učinek na storitveni sektor. Georgieva je ob tem opozorila, da v trgovinski vojni vse države izgubljajo. "Posledice teh vojn se kažejo v prekinitvah dobavnih verig ter vse večjem digitalnem razkoraku," je dodala.

Vodilna svetovna gospodarstva je prva dama Mednarodnega denarnega sklada pozvala, naj bodo previdna s politiko nizkih obrestnih mer, saj da ima ta politika "negativne stranske učinke" in "nenamerne posledice".

Glede podnebnih sprememb pa je ocenila, da je bila "cena neukrepanja previsoka". Izrazila je podporo reformi davčnih zakonov, ki bi uveljavili višjo obdavčitev ogljikovih emisij, še poroča AFP.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar