FinD - Novice - ZPS preverila kakovost drv na trgu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.10.2019

ZPS preverila kakovost drv na trgu

Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je preverila kakovost drv na slovenskem trgu, in sicer predvsem, ali so ustrezno suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in s tem na onesnaženje zraka. Za kurjenje so namreč primerna drva z največ 20-odstotno vlažnostjo, temu merilu pa nista ustrezala dva od osmih testiranih vzorcev, kupljenih v trgovini.

Na polovici vzorcev je bila vidna trohnoba, ki nakazuje, da se je začela razgradnja lesa, kar znižuje kurilno vrednost, so sporočili iz ZPS, ki je konec avgusta, torej pred začetkom kurilne sezone, v trgovskih centrih in spletnih trgovinah kupila osem vzorcev bukovih drv, od tega šest v paletah in dva v mrežasti vreči. Za kubični meter so odšteli od 77,99 do 116,61 evra.

Vsebnost vlage v lesu za kurjenje ne sme presegati 20 odstotkov lesne mase, kar je v skladu z uredbo o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav. Kurjenje vlažnih drv močno obremenjuje okolje (škodljivi izpusti iz kurilne naprave se povečajo tudi do 20 odstotkov, za prav toliko se zmanjša izkoristek kurilne naprave), povzroča obloge v peči in dimniku, poleg tega vlažna drva slabše zgorevajo in imajo slabši izkoristek energije, zato so stroški ogrevanja višji.

ZPS tako potrošnikom svetuje, da se pravočasno pripravijo na kurilno sezono in upoštevajo priporočila za ustrezno pripravo in kurjenje drv.

Drva za naslednje kurilne sezone naj kupijo spomladi, saj pozimi sekan les vsebuje manj vode, razcepljena polena pa skladiščijo v pokritih in zračnih skladovnicah na sončni legi. Polena, širša od 10 centimetrov, je treba razcepiti, suhih drv pa naj ne shranjujejo v kleti.

Bukova drva naj bi se sušila dve leti, prav toliko časa tudi drva iz jesena in lesa sadnega drevja, drva iz lipe, breze, jelše in smreke eno do dve leti, hrastova pa dve do tri leta.

ZPS ob tem potrošnike opozarja, da jim mora prodajalec pred sklenitvijo pogodbe (ob naročilu drv) na jasen in razumljiv način zagotoviti informacije o glavnih značilnostih izdelka, ki ga kupujejo. Njegove izjave o značilnostih izdelka, ki jih je dal z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali z navedbami na samem izdelku, ga namreč zavezujejo.

"Če kupljeni izdelek nima navedenih lastnosti in zato ni primeren za normalno rabo, lahko uveljavljate stvarno napako in po lastni izbiri zahtevate ali zamenjavo, ali znižanje kupnine, ali pa vračilo kupnine," so še poudarili v ZPS.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar