FinD - Novice - Opel v svoji glavni tovarni prehaja na krajši delavnik
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2019

Opel v svoji glavni tovarni prehaja na krajši delavnik

Frankfurt, 01. oktobra (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec Opel je v svoji glavni tovarni v Rüsselsheimu za prihodnjih šest mesecev uvedel krajši delavnik. Glavni razlog za ukrep, katerega glavni namen je preprečiti odpuščanja, je upadanje naročil, piše francoska tiskovna agencija AFP. Nad avtomobilsko industrijo se sicer že nekaj časa zbirajo temni oblaki.

Vodstvo tovarne se je s predstavniki zaposlenih dogovorilo, da bo skrajšani delavnik veljal za večino od skupno 2600 delavcev. Koliko ur bodo delali, še ni povsem jasno, saj bodo delavnik sproti prilagajali potrebam.

Po nemški zakonodaji bodo Oplovi delavci ob skrajšanem delovnem času upravičeni do nadomestila, s katerim bodo lažje premostili izpad dohodka. Ohranitev delovnih mest je namreč tudi v interesu države.

Opel, ki je od leta 2017 v lasti francoskega proizvajalca avtomobilov PSA Peugeot Citroen, v tovarni v Rüsselsheimu izdeluje svoj paradni model insignia, ki pa zadnje leto s prodajnimi rezultati vse prej kot navdušuje.

Načeloma bi delavce lahko premestili na druge proizvodne linije, vendar pa je tovarna prenehala proizvajati enoprostorski model zafira. Do leta 2021, ko bo tovarna začela z izdelavo kombilimuzinskega modela astra, dodatnega dela tako ni pričakovati.

Avtomobilska industrija se zaradi ohlajanja globalnega gospodarstva in drugih dejavnikov vse bolj sooča z upadanjem naročil. Pomemben dejavnik je tudi prehajanje na zelene oblike mobilnosti, kjer je Opel sicer sprva ujel korak z najboljšimi, a ga zdaj vse težje drži. To področje med drugim zahteva obsežne investicije in ustrezne kadre, ki pa jih vse bolj primanjkuje.

Nemški avtomobilski proizvajalci so med januarjem in avgustom proizvodnjo oklestili za 11 odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar