FinD - Novice - V Sloveniji ukrepe za aktivno starost podpiramo tudi s sredstvi Evropskega socialnega sklada
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.10.2019

V Sloveniji ukrepe za aktivno starost podpiramo tudi s sredstvi Evropskega socialnega sklada

Ljubljana, 01. oktobra (STA) - V Sloveniji ukrepe za aktivno starost in za spodbujanje zaposlovanja starejših podpiramo tudi s sredstvi Evropskega socialnega sklada (ESS). Odprta vprašanja v zvezi s staranjem prebivalstva pa skušamo nasloviti denimo s številnimi programi in projekti v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020.

V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so v vlogi organa upravljanja do danes v okviru prednostne naložbe omenjenega operativnega programa Aktivno in zdravo staranje potrdili osem instrumentov iz sredstev ESS v višini 31,7 milijona evrov. Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti pa želi v vlogi posredniškega organa spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje, preprečiti tveganja na delovnem mestu in prispevati k oblikovanju delovnih pogojev za aktivno in zdravo staranje, so ob današnjem mednarodnem dnevu starejših zapisali na ministrstvih za delo in za zdravje ter v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Skupni cilj ministrstva za delo in deležnikov, ki sodelujejo pri pripravi in izvajanju programov in projektov, so podaljševanje delovne aktivnosti starejših zaposlenih s krepitvijo kompetenc, odprava stereotipov o starejših zaposlenih in opolnomočenje delodajalcev za upravljanje s starajočo se delovno silo.

V projektu Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile - ASI je bilo samo do konca leta 2018 7702 vključitev zaposlenih iz različnih podjetij. Celostno je zasnovan tudi projekt Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile - NAPREJ, ki želi s preventivnimi ukrepi psihosocialne podpore vplivati na zniževanje bolniške odsotnosti.

Ukrepi za aktivno in zdravo staranje morajo upoštevati kompleksnost povezave med delom, zdravjem, starostjo in upokojitvijo, zato z evropskimi sredstvi podpirajo tudi projekte, kot sta Nadgradnja analitičnih modelov na področju pokojninskega sistema in projekt za vzpostavitev modela ocene tveganja na delovnih mestih, s katerima iščejo sistemske pristope k reševanju teh vprašanj.

Za aktivno in zdravo staranje bo do konca programskega obdobja namenjenih skupaj 37,5 milijona evrov, s katerimi bo v programe usposabljanja in motivacijske programe vključenih 10.770 starejših oseb. Ukrepi za manj odsotnosti z dela pa bodo izvedeni kar v 216 podjetjih.

S sredstvi ESS podpirajo tudi številne ukrepe za spodbujanje zaposlovanja starejših. Med njimi je program Spodbujanje zaposlovanja starejših - Aktivno do upokojitve, ki ga izvaja Zavod RS za zaposlovanje. S pomočjo spodbude za dveletno zaposlitev delodajalci v okviru programa zaposlujejo brezposelne osebe, starejše od 58 let. V lanskem letu se je vključilo 274 starejših, skupno pa naj bi se jih v program vključilo več kot 900.

V različne programe usposabljanja in neformalnega izobraževanja brezposelnih, ki prispevajo k boljši usposobljenosti oseb za opravljanje poklicnih del in h konkurenčnosti brezposelnih, se je v celotnem obdobju izvajanja skupno udeležilo 7105 starejših.

Aktivnosti potekajo tudi z ukrepi za boljši dostop do cenovno ugodnih, trajnostnih in visokokakovostnih storitev, vključno z zdravstvenimi in socialnimi storitvami, ki so v splošnem interesu. Izvajata jih ministrstvi za delo in za zdravje. Slednje je v okviru projekta s področja dolgotrajne oskrbe v skupnosti začelo z aktivnostmi za boljšo povezanost storitev na področju dolgotrajne oskrbe.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar