FinD - Novice - Inštituti gospodarstvu območja z evrom napovedujejo le skromno rast
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.10.2019

Inštituti gospodarstvu območja z evrom napovedujejo le skromno rast

München, 01. oktobra (STA) - Münchenski ekonomski inštitut Ifo, italijanski Istat in švicarski Kof v novi skupni napovedi gospodarskih gibanj v območju evra slednjemu za prihodnje mesece napovedujejo le skromno rast. V tretjem letošnjem četrtletju bo po njihovih izračunih 0,2-odstotna, v naslednjih dveh četrtletjih pa 0,3-odstotna.

Kot so sporočili iz Ifa, je eden glavni zaviralcev rasti industrijska proizvodnja, ki se je v tretjem četrtletju skrčila za 0,6 odstotka. Za prihodnji dve četrtletji so obeti na tem področju sicer spodbudnejši, saj inštituti napovedujejo 0,2- oz. 0,3-odstotno rast.

Rast poganja predvsem zasebna potrošnja, podprta s še vedno ugodnimi razmerami na trgu dela. Inštituti ocenjujejo, da se bo zasebna potrošnja v tretjem in četrtem trimesečju okrepila za 0,3 odstotka, enako pričakujejo za prvo trimesečje prihodnjega leta.

Inflacija bo po oceni inštitutov v tretjem četrtletju enoodstotna, v četrtem 1,1-odstotna, v prvem četrtletju prihodnjega pa naj bi se zvišala na 1,4 odstotka. Inflacija tako očitno še nekaj časa ne bo skladna s srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, ki želi inflacijo blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

Največja tveganja za gospodarstvo območja z evrom po navedbah inštitutov ostajajo politične narave: trgovinske vojne, brexit in napadi na naftno infrastrukturo. "Potencialne negativne posledice teh dejavnikov bi lahko škodovale nemškemu gospodarstvu, posledice pa bi nato občutilo celotno območje z evrom," so opozorili v Ifu.

V letošnjem drugem četrtletju je gospodarska rast v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi dosegla 0,2 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar