FinD - Novice - Odbor DZ za podaljšanje pravice do nadomestila zaradi oviranega ribolova v Piranskem zalivu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.9.2019

Odbor DZ za podaljšanje pravice do nadomestila zaradi oviranega ribolova v Piranskem zalivu

Ljubljana, 11. septembra (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve je podprl predlagano spremembo zakona, ki ureja posamezna vprašanja glede razsodbe arbitražnega sodišča o meji z Hrvaško. Predlog obdobje, ko so ribiči upravičeni do nadomestila zaradi oviranega gospodarskega ribolova in za materialno škodo, ki jim jo povzročijo tuja plovila, z dveh let podaljšuje na štiri.

Spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške, skrajšano poimenovanega tudi interventni zakon za ureditev vprašanj v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča, je v parlamentarni postopek vložila vlada, DZ pa jo sprejema po skrajšanem postopku.

Predlog po navedbah vlade predvsem sledi načelu največje koristi državljanov Slovenije, katerih pravice so se zaradi razsodbe arbitražnega sodišča spremenile proti njihovi volji ali pa jim je bila zaradi tega povzročena škoda.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo Jožeta Podgorška bodo do nadomestila zaradi oviranega ribolova upravičena plovila, ki bodo v treh letih oddala 76 ladijskih dnevnikov. To pomeni, da bo osem novih plovil dodatno upravičenih do pomoči, pet pa jih bo pomoč izgubilo, saj v zadnjih letih skorajda niso lovila, je povedal.

Daljše razprave ni bilo. Zvonko Černač (SDS) je med drugim menil le, da bi bilo obdobje, v katerem so ribiči upravičeni do nadomestila, primerneje zapisati nekoliko drugače, da po njegovem preteku ne bo treba znova spreminjati zakona.

Vlada ocenjuje, da bodo finančne posledice spremembe zakona v prihodnjih treh letih znašale do 560.000 evrov, denar pa bo v svojem proračunu zagotovilo ministrstvo za kmetijstvo. Po besedah Podgorška se sicer večji del nadomestil nanaša na škodo zaradi oviranega gospodarskega ribolova, saj so ribiči do zdaj zaradi poškodb tujega plovila prijavili le eno škodo v višini okoli 800 evrov. Povedal je še, da bo kazni, ki so jih od Hrvaške prejeli slovenski ribiči, v primeru njihove pravnomočnosti pokrila država.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar