FinD - Novice - Hrvaška gospodarska rast se je v drugem trimesečju upočasnila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.8.2019

Hrvaška gospodarska rast se je v drugem trimesečju upočasnila

Zagreb, 28. avgusta (STA) - Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem letošnjem trimesečju na letni ravni realno povečal za 2,4 odstotka. To je občutna upočasnitev v primerjavi s prvim četrtletjem, ko je bila rast 3,9-odstotna, je danes objavil hrvaški statistični urad. Kot so izpostavili, gre sicer za 20. zaporedno četrtletje z rastjo.

Je bila pa hrvaška gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju vseeno nekoliko hitrejša kot v zadnjem trimesečju lani, ko je dosegla 2,3 odstotka.

BDP se je v drugem trimesečju okrepil predvsem zaradi rasti bruto investicij, so še sporočili iz statističnega urada. Te so se v medletni primerjavi zvišale za 8,2 odstotka, potem ko so se v prvem za 11,5 odstotka.

Upočasnila se je medtem potrošnja gospodinjstev, saj je medletna rast dosegla 2,7 odstotka, medtem ko je bila v prvih treh mesecih leta pri 4,4 odstotka. Državna potrošnja se je medtem povečala za 3,9 odstotka v primerjavi s 3,1 odstotka v prvem trimesečju.

Izvoz je bil v prvem četrtletju za 1,3 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, uvoz pa za 7,9 odstotka. Tudi v tem segmentu je Hrvaška nekoliko opešala, saj je bil v prvem trimesečju izvoz medletno večji za 4,6 odstotka, uvoz pa za 7,7 odstotka.

Hrvaško gospodarstvo se sicer kljub upočasnitvi dinamike krepi že 20 četrtletij zapored.

Po sezonsko prilagojenih podatkih se je BDP med aprilom in junijem na četrtletni ravni povečal za 0,2 odstotka ter v medletni primerjavi za 2,5 odstotka. To je precej manj kot v prvem trimesečju, ko sta bili številki pri 1,5 oz. 3,8 odstotka, in približno toliko kot v zadnjih treh mesecih 2018.

Na hrvaškem statističnem uradu so sicer izpostavili, da je medletna rast na Hrvaškem še naprej višja od povprečja EU. Evropski statistični urad Eurostat je pred kratkim objavil, da se je gospodarstvo EU v drugem trimesečju okrepilo za 1,3 odstotka na letni ravni. Ko gre za četrtletno rast, so hrvaški podatki v okvirju evropskega povprečja 0,2 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar