FinD - Novice - Evropske borze uvodoma s padci
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.8.2019

Evropske borze uvodoma s padci

Frankfurt/Pariz/London, 28. avgusta (STA) - Dan na evropskih borzah se je začel s padci osrednjih indeksov. Vlagatelji so pozorni predvsem na razvoj trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, prav tako na dogajanje vpliva Italija, kjer bo danes padla odločitev o morebitni novi vladi oz. predčasnih volitvah.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 0,56 odstotka.

V Frankfurtu je bil DAX 0,49 odstotka pod gladino, v Parizu pa CAC 40 0,67 odstotka nižje. V Londonu se je FTSE 100 spustil za 0,18 odstotka.

Tečaj evra se ni pomembneje spreminjal. Zjutraj je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1087 dolarja, kar je 0,03 odstotka manj kot v torek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,1104 dolarja.

Kitajska in ZDA so prejšnji teden poskrbele za strmoglavljenje indeksov, ko sta strani ena drugi napovedali uvedbo dodatnih carin. Ameriški predsednik Donald Trump je nato ob robu vrha G7 konec tedna dejal, da so Kitajci izrazili pripravljenost za nadaljevanje pogajanj. Po njegovih besedah se bodo sestali "kmalu" in tako z novim krogom pogajanj poskušali približati rešitvi za trgovinsko vojno, ki se odraža na svetovnem gospodarstvu.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella se bo medtem danes srečal s predstavniki populističnega Gibanja pet zvezd in levosredinske Demokratske stranke, ki se pogajata o oblikovanju nove italijanske koalicije. Nato naj bi predsednik sporočil, ali bo država dobila novo vlado ali pa bodo volivci morali znova na volišča.

V Aziji se je trgovalni dan na borzah končal neenotno. Tokijska borza se je okrepila za 0,11 odstotka, seulska za 0,86 odstotka in sydneyjska za 0,54 odstotka. Medtem je hongkonška zabeležila 0,19-odstotni padec, šanghajska pa 0,29-odstotni minus.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar