FinD - Novice - Poljska zaostruje prepoved brezplačnih plastičnih vrečk
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.8.2019

Poljska zaostruje prepoved brezplačnih plastičnih vrečk

Varšava, 25. avgusta (STA) - Poljska vlada se je odločila za zaostritev prepovedi brezplačnih plastičnih vrečk. Od septembra bodo morali trgovci za vse plastične vrečke, debelejše od 15 mikrometrov, zaračunati najmanj 0,25 zlota (5,7 centa). Doslej je "reciklažna dajatev" veljala za vrečke debeline med 15 in 50 mikrometrov, kar pa so trgovci izigravali s ponujanjem debelejših.

Na Poljskem je treba po poročanju poljske tiskovne agencije PAP od 1. januarja za vsako plastično vrečko debeline med 15 in 50 mikrometrov plačati posebno dajatev v višini 0,25 zlota (5,7 centa). Zbrana sredstva država namenja za reciklažo in druge projekte ravnanja z odpadki.

Vendar pa so trgovci našli obvod in mnogi kupcem brezplačno ponujajo vrečke, debelejše od 50 mikrometrov. V poljski proračun se je zato iz tega naslova steklo več milijonov zlotov manj od vladnih načrtov. S septembrom bo treba dajatev tako plačati za vsako plastično vrečko, debelejšo od 15 mikrometrov.

Z "reciklažno dajatvijo" naj bi poljska državna blagajna do konca leta prejela skupno dodatnih 14,6 milijona evrov, prihodnje leto pa 324,9 milijona evrov.

Poljaki trenutno letno porabijo 300 plastičnih vrečk na prebivalca. Prihodnje leto naj bi se to število po vladnih izračunih prepolovilo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar