FinD - Novice - V medresorskem usklajevanju predlog nove notarske tarife
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.8.2019

V medresorskem usklajevanju predlog nove notarske tarife

Ljubljana/Slovenj Gradec, 22. avgusta (STA) - Ministrstvo za pravosodje je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog nove notarske tarife. Spremembe so povezane z novostmi, ki sta jih prinesla družinski zakonik in zakon o kolektivnih tožbah, predlog pa predvideva tudi revalorizacijo nekaterih pristojbin. Te se z inflacijo niso usklajevale vse od leta 2002.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje, so predlagane spremembe notarske tarife nastale po usklajenih dogovorih z Notarsko zbornico Slovenije, ki so bili intenzivni še zlasti v zadnjih mesecih.

Predlog nove notarske tarife določa nove pristojbine za notarska opravila po zakonu o kolektivnih tožbah in nove pristojbine za sestavo notarskega zapisa oz. pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, kot jo je uvedel družinski zakonik.

Poleg tega predlog nove notarske tarife prinaša tudi revalorizacijo določenih pristojbin. Kot je v vezi s tem za STA pojasnila predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj, tarife niso bile usklajene z inflacijo vse od leta 2002, vmes so bila tudi nekajkrat znižane.

Tako je predlagana revalorizacija korak v pozitivno smer, je dejala Kraljeva in dodala, da bi si na zbornici želeli, da se tarifa uskladi tudi v drugih postavkah. Na zbornici med drugim menijo, da bi bilo treba tarifo pregledati in jo posodobiti. Predlog so že podali na ministrstvo in so pripravljeni s pogovori o tem nadaljevati.

Predlog nove notarske tarife je v medresorskem usklajevanju do 4. septembra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar