FinD - Novice - Industrijski proizvodi julija na mesečni ravni cenejši, na letni dražji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.8.2019

Industrijski proizvodi julija na mesečni ravni cenejši, na letni dražji

Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Cene industrijskih proizvodov so se julija v primerjavi z junijem znižale za 0,1 odstotka. Cene za prodajo na tujih trgih so bile nižje za 0,2 odstotka, za prodajo na domačem trgu pa so bile v povprečju višje za 0,1 odstotka. V primerjavi z lanskim julijem so se cene zvišale za 0,2 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trgih držav v evrskem območju, so bile julija na mesečni ravni v povprečju za 0,5 odstotka nižje, medtem ko so bile cene tistih, ki so bili prodani na trgih zunaj evrskega območja, višje za 0,3 odstotka višje.

Na mesečni ravni so se pocenili proizvodi za investicije (za 0,7 odstotka) in surovine (za 0,1 odstotka). Višje so bile cene proizvodov za široko porabo zvišale (za 0,3 odstotka) ter cene energentov (za 0,6 odstotka).

Cene proizvodov so se glede na prejšnji mesec znižale v proizvodnji proizvodnji motornih vozil, prikolic in polprikolic, kjer so upadle za 1,2 odstotka, medtem ko so se v proizvodnji koksa in naftnih derivatov zvišale za 3,2 odstotka.

Na letni ravni so se cene industrijskih proizvodov v povprečju zvišale za 0,2 odstotka, in sicer cene proizvodov, prodanih na domačem trgu, so se zvišale za 1,8 odstotka, medtem ko so se cene proizvodov, prodanih na tujih trgih, znižale za 1,3 odstotka.

Cene proizvodov, prodanih v državah območja evra, so se znižale za 1,6 odstotka. Proizvodi, ki so jih prodali na trgih držav zunaj tega območja, pa so se znižale za 0,5 odstotka.

V enem letu so se najizraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo, ki so poskočile za 15,5 odstotka, opazneje pa znižale cene v proizvodnji kovin, ki so padle za štiri odstotke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar