FinD - Novice - Tržni interes za gradnjo širokopasovnega omrežja obstaja za polovico priključkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.8.2019

Tržni interes za gradnjo širokopasovnega omrežja obstaja za polovico priključkov

Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Telekomunikacijski operaterji so prek pozivov ministrstva za javno upravo letos napovedali gradnjo okoli 47.500 priključkov širokopasovnega omrežja na podeželju. Ostalo bo še okoli 50.000 t. i. belih lis, območij, kjer ni tržnega interesa za gradnjo omrežja. Pokritje dela teh bo financirala država.

Za pokritje dela ostalih območij, t. i. belih lis bo država jeseni objavila razpis.

Da bodo gradili omrežje, je prek poziva, ki je bil objavljen lani jeseni, zaključen pa januarja letos, napovedalo 10 operaterjev - družbe Elta, KTV Dravograd, KTV Ravne, RUNE-SI, Sanmix, Dostop komunikacije, Studio Proteus, Telekom Slovenije, Telemach in Milan Trnovec. Podpisali so pogodbe, da bodo omrežje, kot so ga napovedali, zgradili v treh letih. Skupno so napovedali gradnjo 46.000 priključkov.

Na ponovnem pozivu, ki se je iztekel v začetku avgusta, pa je dodaten interes izkazal en ponudnik, napovedal je gradnjo okoli 1500 priključkov. Kdo je, do podpisa pogodbe na ministrstvu ne razkrivajo.

Po ocenah ministrstva bo ostalo okoli 50.000 gospodinjstev, ki nimajo ustrezne infrastrukture, ki bi omogočala priključitev na omrežja naslednje generacije, in za katera za gradnjo na njihovem področju do sedaj ni bil izražen tržni interes.

"Ta gospodinjstva so zaradi redke poseljenosti in neugodnega reliefa na njihovem področju zelo zahtevna za gradnjo infrastrukture in posledično za vzdržne poslovne modele," pravijo na ministrstvu.

Država ima za gradnjo dostopovnih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij (GOŠO) na voljo okoli 38 milijonov evrov evropskega denarja, in sicer okoli 29 milijonov evrov za celotno območje države prek ministrstva za javno upravo in devet milijonov za tri statistične regije na vzhodu države prek kmetijskega ministrstva.

Ministrstvo ocenjuje, da bo prek razpisa GOŠO 4, ki ga napoveduje za jesen, pokrilo približno polovico teh preostalih gospodinjstev, torej med 20.000 in 25.000 priključkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar