FinD - Novice - Nemško ustavno sodišče prikimalo omejitvam višin najemnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.8.2019

Nemško ustavno sodišče prikimalo omejitvam višin najemnin

Karlsruhe, 20. avgusta (STA) - Nemško ustavno sodišče je presodilo, da je omejevanje višine najemnin v skladu z ustavo. Ob koncu leta 2018 je tako omejitev uvedlo 313 od 11.000 nemških mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji so omejevanje najemnin uvedli leta 2015 kot odgovor na hitro rastoče cene v nekaterih regijah. V skladu z zakonodajo najemodajalci ob sklenitvi novih pogodb ne smejo postaviti najemnine, ki bi presegala 10 odstotkov običajne najemnine za primerljivo stanovanje na tistem območju.

Ali je trg treba regulirati, se odločajo vlade nemških zveznih držav. Pregled primerljivih najemnin se opredeli na vsaki dve leti.

O tej temi je nemško ustavno sodišče odločalo, potem ko je postopek pred berlinskim sodiščem sprožila lastnica stanovanja v nemški prestolnici, ki je najemnici zaračunala previsoko ceno in ji je morala vrniti del denarja. Oglasila se je tudi zbornica, ki je trdila, da je omejevanje najemnine neustavno.

Sodišče v Berlinu se je za pojasnilo obrnilo na ustavno sodišče, ki pa je odločilo, da zakonodaja ne krši pravice posameznika do lastnine, niti pravice do sklepanja pogodb po lastni volji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar