FinD - Novice - Inflacija v območju z evrom julija enoodstotna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.8.2019

Inflacija v območju z evrom julija enoodstotna

Luxembourg, 19. avgusta (STA) - Stopnja inflacije se je v območju z evrom julija znižala na odstotek, je popravljene podatke danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Junija je bila rast cen 1,3-odstotna. Medtem je bila v EU letna stopnja inflacije v sedmem mesecu pri 1,4 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke pod junijsko.

Konec julija je Eurostat ocenjeval, da je bila v državah z evrom inflacija pri 1,1 odstotka. Julija lani je bila inflacija tako v evroobmočju kot v EU 2,2-odstotna.

Glede na junij so se julija cene v državah z evrom znižale za 0,5 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V sedmem letošnjem mesecu so najnižjo letno stopnjo inflacije beležile Portugalska (-0,7 odstotka), Ciper (0,1 odstotka) in Italija (0,3 odstotka). Najvišjo inflacijo na letni ravni pa so imele Romunija (4,1 odstotka), Madžarska (3,3 odstotka) ter Latvija in Slovaška (po tri odstotke).

Glede na junij se je inflacija znižala v 15 državah članicah, v dveh je bila stabilna in v 11 višja.

Največ so k inflaciji na letni ravni julija v območju z evrom prispevale cene storitev (0,53 odstotne točke), sledile so cene hrane, alkohola in tobaka (0,37 odstotne točke), neenergetskih industrijskih dobrin (0,08 odstotne točke) ter energije (0,05 odstotne točke), je še navedel Eurostat.

Slovenija je imela julija dvoodstotno letno stopnjo inflacije, na mesečni ravni pa so se cene v državi znižale za 0,7 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar