FinD - Novice - Ovadbe zoper več kot 100 fiktivno začasno prijavljenih na istem naslovu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.8.2019

Ovadbe zoper več kot 100 fiktivno začasno prijavljenih na istem naslovu

Koper, 19. avgusta (STA) - V sodnem postopku proti vpletenim v zgodbo o lažnih zaposlitvah pri avtoprevozniških podjetjih in fiktivnih začasnih prijavah na naslovu v vasi Gračišče je koprsko okrajno sodišče več kot 30 tujcem, predvsem italijanskim državljanom, že poslalo sodbe s kaznovalnimi nalogi.

To je le tretjina od približno sto Italijanov, ki so se pred leti lažno prijavili v slovenski Istri, da so lahko prišli do slovenskih spričeval o poklicni kvalifikaciji za voznike tovornih vozil. Koprsko tožilstvo je obtožni predlog vložilo proti 109 obdolženim. Očitajo jim overitev lažne vsebine in pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Za 103 obdolžene je tožilstvo sodišču predlagalo, da izda sodbo o kaznovalnem nalogu, da jim torej izreče kazni brez glavne obravnave. Za šest obdolženih z vrha dolgega obtožnega predloga (med njimi je en slovenski državljan) pa je sodišče pred časom že razpisalo predobravnavne naroke, so zapisali v Primorskih novicah.

Dva od obdolženih krivde nista priznala, po obtožnem predlogu naj bi tudi onadva fiktivno zaposlila več italijanskih voznikov. Sodišče je razpisalo predobravnavna naroka še za tri osebe, a sodišče narokov ni opravilo, v skrajšanih postopkih pa niso obvezni. Tako bodo za vseh šest obdolženih v prihodnjih mesecih razpisali glavno obravnavo.

Kot poročajo Primorske novice, so na nenavadno gnečo na naslovu v Gračišču postali pozorni na koprski upravni enoti. V letih 2014 in 2015 se je na tem naslovu prijavilo več kot 100 tujcev, v glavnem italijanskih državljanov, ki pa tam niso nikoli živeli. Že pred tem so z avtoprevozniškimi podjetji sklenili fiktivne pogodbe o zaposlitvah. Z lažnimi potrdili o začasnem bivanju so se Italijani lahko prijavili na izpite za poklicne kvalifikacije za voznike tovornih vozil. Po opravljenih izpitih pa so dobili spričevala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar